Försämring för utvisat apatiskt barn

Ekot har tidigare rapporterat om omkring tio apatiska barn i Sverige som alla väntade på utvisning tillsammans med sina familjer. Häromveckan utvisades den första av dessa familjer till Serbien. Det apatiska barnets storebror berättar för Ekot att det blivit värre för brodern.

– Det har blivit värre sedan han kom hit, säger den drygt 20-årige mannen om sin snart 14-årige lillebror.

Nu ligger han bara i sängen och varken äter, dricker eller går på toaletten. Brodern tror kanske att han är rädd för att vara tillbaka här i Serbien.

Familjen flydde därifrån efter att under en tid ha utsatts för övergrepp, hot och misshandel. Ett hot som är lika aktuellt enligt brodern.

Det skedde efter att familjen återvänt till Serbien efter nästan 20 år på flykt. De hann bara vara där i en månad när misshandeln skedde som ledde till att de flydde till Sverige.

Flera läkarintyg under tiden i Sverige pekar på att pojken uppvisar uppgivenhetssymtom. Men det är graden av skyddsbehov som avgör om en person får uppehållstillstånd eller inte, inte om någon i familjen är sjuk så länge som det finns någon typ av vård i hemlandet.

Men utlänningslagen säger också att när barn är inblandade i asylprocessen så ska särskild hänsyn tas till deras hälsa och utveckling.

Men i det här aktuella fallet har utvisningen haft en negativ påverkan på pojken.

– Min syn på det tillståndet är att det är effekten av mängder av besvikelser och stressiga situationer och att den här pojken signalerar att han fått en överbelastning av sådana tillstånd och att detta är ett farligt tillstånd för hans utveckling, säger Staffan Mjönes som är en av läkarna som har träffat och bedömt pojken.

Hur bedömer du att det påverkar honom att familjen reste tillbaka till Serbien?
– Han har skrämmande upplevelser i bagaget och man tvingar tillbaka honom i en situation som han är rädd för. Det påverkar inte tillståndet gynnsamt.

Vad kan det innebära?
– I första hand en psykologisk påverkan.  

Än så länge har familjen inte kunnat få någon adekvat vård för pojken. De saknar giltiga id-handlingar och när mamman besökte sjukhuset i Belgrad fick hon enbart tabletter som skulle hjälpa sonen att kissa, enligt brodern.

– Vad jag vill är att min bror ska må bättre men jag tror inte att han kan göra det här, säger storebrodern om sin sjuke bror.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".