Frankrike inför koldioxidskatt

Frankrike följer nu Sverige och inför en koldioxidskatt från och med nästa år. President Nicolas Sarkozy menar att det är hög tid med tanke på klimatet och den globala uppvärmningen att agera. Men Sarkozy han möter hård kritik från många håll.

Koldioxidskatten införs från och med 2010 på olja, gas och kol sa Sarkozy i går. Redan här infinner sig ett problem för De Grönas partiledare, Cécile Duflot, som intervjuades av fransk tv.

Att elektricitet inte beläggs med skatt anser De Grönas ledare är ett problem. Förslagen går inte tillräckligt långt för att få fransmännen att bete sig mer miljömedvetet, vilket är syftet med koldioxidskatten. 

Sarkozy svarar att fransk el till 80 procent kommer från kärnkraftverk med mycket små utsläpp och att skatt på el skulle kunna bli kontraproduktiv i ett läge då fransmännen borde satsa mer på el-bilar och solpaneler.

17 euro, ungefär 180 kronor per ton koldioxid blir skatten och både hushåll och företag ska betala. För de franska hushållen handlar det om dyrare bensin och höjda värmekostnader. Det har fått socialisterna att oroade sätta sig på tvären och befara att de fattigaste kommer att drabbas mest. 

Ungefär tre miljarder euro, drygt 30 miljarder kronor, kommer att rinna in till statskassan, men pengarna reser tur och retur och ska tillbaka till hushåll och företag som bland annat avdrag på inkomstskatten.

En opinionsmätning från institutet Ifop visar att två av tre fransmän är emot koldioxidskatten. Även inom sitt eget högerparti, UMP, möter presidenten kritik. Men Sarkozy talar om att tiden är utmätt.

Frankrike lägger sig nu i täten med Sverige, Finland, Danmark och Slovenien med en koldioxidskatt.

För president Sarkozy är det viktigt att agera eftersom han vill spela en ledande roll på FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".