Reinfeldt nöjd med Zumas miljöbesked

Statsminister Fredrik Reinfeldt är positiv till de planer som Sydafrika har på att minska sina koldioxidutsläpp. Klimatfrågor är överst på den svenska agendan under statsministerns besök i Sydafrika, där också frågan om Zimbabwe har diskuterats.

Fredrik Reinfeldt sa sig vara nöjd med de svar han fått från Sydafrikas president Jacob Zuma om klimatfrågan

– De har idéer för hur man ska ställa om sin ekonomi och avvika från "business as usual"-utsläpp, som är en viktig del av åtagandet, säger Reinfeldt. Känner de förtroende och vågar de genomföra den politiken så blir det också enklare för dem att vända sig till andra och säga att nu förväntar vi oss att ni gör lika dant.

Fredrik Reinfeldt hoppas att Sydafrika ska pressa på för att länder som Kina, Brasilien och Mexico ska sänka sina utsläpp. För även utvecklingsländer måste delta för att målet att medeltemperaturen inte ska höjas med mer än högst två grader ska uppnås.

Den svenske statsministern blev mottagen med röda matta, militär och musikkår under sitt allra första besök i Afrika.

Sydafrikas president Jacob Zuma sa att han hoppas att de goda relationerna med Sverige ska fördjupas.

Också i fråga om Zimbabwe är hoppet stort att Sydafrika och grannländerna i SADC-förbundet ska kunna utöva påtryckningar. Men i den här frågan står Sydafrika och Sverige långt ifrån varann.

– Det sker nu en utveckling i Zimbabwe, säger Fredrik Reinfeldt. Det är bara det att vi har ytterligare andra invändningar som vi vill se leverans kring och ett tydligare genomförande av den överenskommelse som de politiska parterna har ingått i Zimbabwe, som vi inte tycker att man har fullföljt.

– Och då säger egentligen Zuma, att "ja, det är mer kvar att göra, men Zimbabwe var mer fel förut", och kring detta resonerade vi, och som ni också påpekade, landade vi inte på samma slutsats,

EU:s enda påtryckningsmöjlighet är de sanktioner som riktas mot Mugabe och hans ministrar. Det innebär reseförbud och frysta tillgångar.

Sydafrika kräver att sanktionerna hävs, men EU vill först se fler framsteg för samlingsregeringen och ett slut på våldet mot Tsvangirais anhängare.

Och det är inte sanktionerna som är orsaken till problemen i Zimbabwe, slog Fredrik Reinfeldt fast. De har tillkommit genom våld och övergrepp som Mugaberegimen själv gjort sig skyldig till.

Margareta Svenson Kapstaden
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".