Polisen ska skapa fler lokala poliskontor.

Stockholm får fler lokala poliskontor

Små lokala poliskontor är Stockholmspolisens modell för att bland annat minska ungdomsbråk. 15 lokala poliskontor finns redan i utsatta områden i Stockholms län nu är det dags för ytterligare 12. De första öppnar i oktober.

– Man måste bygga förtroende och sånt tar lång tid. Det måste vara samma poliser som man möter under lång tid. Det går inte att ersätta det med anonyma poliser. Det här tar tid, säger länspolismästare Carin Götblad.

De första lokala poliskontoren öppnades i de mest utsatta områdena runt om i Stockholms län under 2005 och 2006. Till varje kontor hör fyra till sex poliser som bara jobbar i sitt område.

– De här poliserna hade två huvuduppgifter och det har de fortfarande. Bygga förtroende med de boende och upprätta respekt för lag och ordning.

Men Stockholmspolisen är ganska ensam om att öppna fler poliskontor med syftet att minska bråk och stök.

I Uppsalastadsdelarna Gottsunda och Stenhagen där det varit mycket oroligheter den senaste tiden finns till exempel inga poliskontor. Ett lokalt poliskontor hjälper inte, säger Tomas Eriksson, biträdande chef för Uppsalapolisens ordningsavdelning.

– Vi hade det tidigare, men eftersom det går åt poliser till att bemanna stationerna istället för att vara ute hos befolkningen, så har vi valt bort den modellen, säger Tomas Eriksson.

Men Stockholmspolisen tror på modellen med lokala poliskontor. 15 kontor finns redan och 12 nya ska öppnas.

Tanken är att lokalerna ska vara små och billiga och att de poliser som jobbar på varje ställe inte ska sitta inne, utan mest vara ute jobba.

Länspolismästare Carin Götblad tycker att modellen verkar fungera.

– Det är för tidigt att tala om långsiktiga effekter. Men kortsiktigt kan vi se att våldsbrottsligheten gått ner i de här områdena ganska kraftigt. Grunden till problemen i många områden är stora problem med segregation och arbetslöshet och det kan inte polisen lösa, säger Götblad.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".