Inget åtal efter MG-Rover-konkurs

De affärsmän som tog över den brittiska biltillverkaren MG-Rover från BMW för en dryg hundralapp misslyckades med att rädda företaget men tog själva ut 500 miljoner kronor ur bolaget under fem år. Det visar i dag en undersökning beställd av den brittiska regeringen och näringsministern Peter Mandelson är upprörd.

– De borde be om ursäkt till alla som förlorade jobbet. Allt bara för att skaffa sig en förmögenhet själva, säger Peter Mandelson.

De fyra som tog över MG Rover från BMW kallades för Phoenix four och togs emot som hjältar när de först kom till fabriksområdet Longbridge i Birmingham. Men trots ett räntefritt lån på över fem miljarder från BMW lyckades de aldrig få lönsamhet och började förhandla om ett samgående med Shanghai Automotives.

Men den kinesiska biltillverkaren drog sig ur och MG Rover gick i konkurs och över 6 000 bilarbetare förlorade jobbet. Men vi höll i varje fall igång verksamheten i fem år och stora summor betalades ut i löner och i skatt, försvarar sig de före detta ägarna genom talesmannen Ramsey Smith.

Och han säger också att de 500 miljoner kronor som ägarna själva tog ut ur bolaget, var en normal betalning för chefer inom bilindustrin. Phoenix four anklagar också regeringen för att den inte ställde upp med ett så kallat överbryggningslån så att affären med Shanghai Automotive kunde gå i lås.

Affären hade redan gått i stöpet, säger näringsminister Mandelson till BBC.

– Anledningen till att vi inte ställde upp med ett överbryggningslån var att det inte fanns någonting att brygga över till, säger han.

De förra ägarna kommer inte att åtalas eftersom det enligt myndigheterna är högst osäkert om de brutit mot lagen men de är olämpliga som företagsledare tycker Peter Mandelson och han ska undersöka möjligheterna att ge Phoenix four näringsförbud.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".