Större internationell press på Honduras

Det har gått två och en halv månad sedan kuppen i Honduras och ännu finns inga tecken på förändringar. Men nu tyder mycket på att de internationella påtryckningarna kommer att öka än mer.

Ingenting har gått som väntat i Honduras. Omvärlden trodde att kuppmakarna snart skulle inse sitt misstag när de utsattes för hela det internationella samfundets fördömande och dessutom drabbades av ekonomiska påtryckningar från olika håll.

Men så har det inte blivit. Kuppresidenten Roberto Micheletti har hårdnackat hållit fast vid ståndpunkten att det överhuvudtaget inte har förekommit någon kupp. Och han har gång på gång sagt att om den avsatte presidenten Manuel Zelaya kommer tillbaka så kommer han omedelbart att ställas inför rätta.

Kuppmakarnas envishet baseras också på att de fortfarande har ett stort stöd, kanske så mycket som 50 procent.

Men inte heller kuppmakarnas kalkyler har hållit. De trodde att motståndet mot kuppen snart skulle mattas och att den internationella opinionen snart skulle tröttna på Zelaya. Men så har det inte heller blivit. Varenda dag, sedan kuppdagen den 28 juni, har det förekommit demonstrationer och motståndsaktioner av olika slag.

Och även om demonstrationerna inte längre är lika massiva som i början, så finns det inga tecken på att motståndet skulle minska. Snarare tvärtom, på senare tid har motståndsrörelsen också fått en fastare organisatorisk struktur.

Och när det gäller de internationella påtryckningarna, så har också de ökat. USA har stoppat allt bistånd, förutom det humanitära. Kuppmakarnas visum har dragits in, och USA:s ambassad i Tegucigalpa utfärdar inte längre visum till honduraner.

Men dessutom finns det uppgifter om att USA nu också har börjat frysa inne kuppmakarnas bankkonton, åtgärder som svider i skinnet.

Att återupprätta demokratin i Honduras, genom att återinsätta Manuel Zelaya som president, är nödvändigt för Barack Obama om hans tal om en ny politik gentemot Latinamerika ska vara trovärdigt. Men det har alltså visat sig lättare sagt än gjort.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".