Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Ohly kräver stopp för privatiseringar

Stopp för privatiseringar och höjda kvinnolöner, det är ett par av Vänsterpartiets viktigaste frågor i kommuner och landsting, om partiledaren Lars Ohly får bestämma. Närmare 400 lokala Vänsterpartipolitiker samlas i Borås i helgen för att diskutera.

Evenemanget inleddes på Stora torget, och Lars Ohly talade bland annat om arbetslösheten och sa att den idag är högre i Sverige än i EU eller i Finland.

Han kritiserade regeringens politik mot arbetslösheten för att vara ett totalt fiasko.

Enligt Lars Ohly är det centralt att vänsterpartiets lokalpolitiker gör vad de kan för att motarbeta privatiseringar i kommuner och landsting.

– Mot privatiseringar. Det tycker jag är det absolut viktigaste för alla de i kommuner och landsting som står i välfärdsverksamheter som nu utsätts för vinstkonkurrens, och som blir sämre, samtidigt som skattebetalarna får betala rakt ner i aktieägarnas ficka, säger Lars Ohly.

Han ägnade en bra bit av sitt tal åt att plädera mot skattefinansierade vinstdrivande företag.

– Det är rofferi, och det är ansvarslöst slöseri med allmänna medel, sa han.

Lars Ohly var också självkritisk, och sa att vänsterpartipolitiker som arbetsgivare i kommunerna har försvårat kampen för rättvisa löner.

– Ett av våra viktigaste krav är att vi ska avsätta pengar för att höja kvinnors löner i gemensam sektor. Det skulle ge utrymme på kommunal och regional nivå för att också ha potter som höjer lönerna i kvinnodominerade yrken, säger han.

Men en rödgrön regering skulle gå in i en slags lönediskussion då?

– Ja, att avsätta pengar från arbetsgivarsidan till att rätta till orättvisor, det tycker inte jag är något fel. Tvärtom. Och en framsynt arbetsgivare inser att vi kan inte ha kvinnodominerade sektorer som tjänar mindre än manligt dominerade sektorer i våra verksamheter, säger Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".