Lars Ohly tonar ner sextimmarskrav

Vänsterpartiet ser inga möjligheter att driva kravet om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det sa partiledaren Lars Ohly i dag.

Lars Ohly vill däremot börja korta arbetstiden för vissa grupper.

– Vi behöver inte alltid gå före med en generell arbetstidssänkning för alla. Och det innebär till exempel att vi kan tänka oss att diskutera särskilda grupper, en del har ju föreslagit småbarnsföräldrar som en sådan grupp som skulle ha rätten till en lägre, kortare arbetstid med samma betalning, säger Lars Ohly.

– Vi kan tänka oss att ta det i något mindre steg, vilket innebär kortare arbetstidssänkningar än de vi tidigare har föreslagit, så att jag känner mig inte låst av att vi måste ha igenom sex timmars arbetsdag för alla i ett steg, tvärtom, säger han.

Lars Ohly tonar ner sitt partis krav på sex timmars arbetsdag och hans samarbetspartner, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, har sagt i dag att hon kommer att arbeta mot förslag om sextimmarsdag.

Vänsterpartiet, som håller möte i Borås med sina kommun- och landstingspolitiker, kommer att motsätta sig fortsatta privatiseringar, till exempel av skolor och vård.

Lars Ohly markerade skarpt i sitt tal till partiets lokalpolitiker.

– Det är rofferi och det är ansvarslöst slöseri med allmänna medel, sa han.

Lars Ohly var självkritisk för att Vänsterpartiet "inte alltid förmått stå emot privatiseringar och utförsäljningar". Några sådana kompromisser blir det inte frågan om i framtiden, sa han.

– Jag tänker inte vara med och privatisera eller sälja ut gemensamma tillgångar. Det är en viktig markering för Vänsterpartiet.

Kommunpolitikerna här ska diskutera välfärd och valrörelse, klimat och kollektivtrafik.

Ett par av dem som ska tala är de som kallats förnyare och som tidigare varit besvikna över Vänsterpartiets under Lars Ohlys ledning.

En av deras bärande idéer var att Vänsterpartiet skulle kräva regeringsmedverkan för att driva igenom sin politik. Idag ger Lars Ohly dem rätt.

– Flera av dem som har varit kritiska har tidigare varit starkare förespråkare för att vi ska gå in i ett organiserat samarbete, som också eftersträvar regeringsmakt. Så på det sättet kan man säga att de har fått rätt, säger han.

– På det sättet är jag glad över att det fanns de som gick före och visade vägen i den processen, som så småningom ledde till att vi nu är där vi är. Vi är ett regeringsalternativ, tillsammans med S och MP, säger Lars Ohly.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".