Mona Sahlin.

Sahlin: Skolbolagsvinst inget problem

Socialdemokratiska arbetarkommuner vill ha hårdare tag mot vinster för privata bolag inom till exempel vård och omsorg. Samtidigt har Thomas Bodström, partiets talesman för rättsfrågor, satt sig styrelsen för ett privat skolbolag. Men partiledaren Mona Sahlin ser inga problem med det.

Det är inför Socialdemokraternas partikongress i höst som arbetarkommunerna kräver hårdare tag mot vinster för privata bolag inom exempelvis vården och omsorgen.

Men Mona Sahlin har varken problem med vinster i allmänhet, eller med Thomas Bodströms agerande.

– Vi ska ställa allt högre krav på innehållet, och förhindra att man kan ta ut orättmätiga vinster för att man har lägre kvalitetskrav. Det är för mig den viktiga debatten, och det förhindras inte av att Thomas Bodström har tagit beslutet att sitta i den här styrelsen, säger Mona Sahlin.

Det är alltså bara "orättmätiga" eller överdrivna vinster som Mona Sahlin vill ha stopp för, genom att ställa höga kvalitetskrav på privata företag inom den offentliga omsorgen.

Hon vill inte förespråka något förbud för privata bolag att dela ut vinst till ägarna.

Sahlin talade i dag inför partiets förtroenderåd med representanter från hela landet. Och ett år före riksdagsvalet vill hon ändå förtydliga skillnaderna mot de borgerliga partierna när det gäller privata bolag inom skola och omsorg.

– Vi säger nej till att förskolor och gymnasieskolor som har byggts upp med våra gemensamma skattepengar slumpas bort till underpris, som Moderaterna har gjort. Det är oacceptabelt, säger Mona Sahlin.

I talet lyfte hon också fram att klyftorna ökat i samhället genom regeringens skattesänkningar som samtidigt försämrat den offentliga ekonomin.

För Socialdemokraterna gäller det nu att satsa mer på utbildning och att ge företagen bättre förutsättningar, så att fler får jobb.

Men precis som andra Socialdemokrater konstaterade också Sahlin att partiet har problem i storstäderna. Partiets politik där måste bli tydligare med exempelvis program mot bostadssegregationen, och för bättre kollektivtrafik.

– I storstäderna har vi haft en, som jag sa, mer än tjugoårig trend till att tappa röster. Och eftersom allt fler bor i storstäderna, så är det viktigt för ett stort parti att också kunna attrahera människors röster i Stockholm, säger Mona Sahlin.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".