Testgrupp har fått svininfluensavaccin

Just nu vaccineras de första svenskarna mot svininfluensa. Vaccinationen sker i Örebro och Eskilstuna och sker inom ramen för en studie där försöksdeltagarna får både vaccin mot svininfluensan och vaccin mot vanlig influensa.

Lars Rombo, professor och överläkare vid infektionskliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, säger att man genom studien hoppas få svar på om det går att ge de båda vaccinen samtidigt.

– Blir det så att risken för biverkningar ökar om man ger bägge det här vaccinerna samtidigt? Sen är det också skyddseffekten. Är det så att skyddseffekten påverkas om man ger två vacciner samtidigt? Bägge de här faktorerna är viktiga att veta innan man drar igång vårt stora vaccinationsprogram i Sverige, säger Lars Rombo.

Skulle det vara möjligt att ge svininfluensavaccin och vaccin mot vanlig influensa samtidigt skulle det betyda effektivitetsvinster och mindre kostnader för sjukvården.

Det vaccin mot svininfluensa som nu prövas kommer från läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline. Och Hillar Kangro, som är medicinsk rådgivare vid företaget, säger att det här är en viktig studie.

– Det är spännande att vi har fått hit den här studien till Sverige och det anses viktigt utav myndigheterna här också. För det är ju ett vaccin som vi kommer att använda här i Sverige och det är viktigt att vi får svenska data. Det är ett viktigt led i vaccinets godkännande i hela Europa, säger Hillar Kangro, medicinsk rådgivare på läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline.

Hillar Kangro säger att det preliminära godkännandet av vaccinet från det europeiska läkemedelsverket baseras på tekniska data. Det godkännandet kan komma tidigast i slutet på september, säger han.

Och först då kan det stora vaccinationsprogrammet av hela den svenska befolkningen starta.

Totalt är det 168 personer som ingår i studien, samtliga är över 60 år.

Och enligt Lars Rombo är det många som hör av sig och säger att de vill ingå i studien för att därigenom bli tidigt vaccinerade mot svininfluensa.

– Ja, det är det faktiskt. Jag ska inte säga att det här är ett problem, för det är glädjande, samtidigt känns det tråkigt att säga att vi inte har resurser att ta emot fler studiedeltagare. Men så är det, vi klarar inte av mer, och då får vi tyvärr tacka nej till ytterligare personer som skulle vilja vara med, säger han.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".