En stund av samförstånd.

EU behåller sanktionerna mot Zimbabwe

Den delegation från EU som har besökt Zimbabwe i helgen hoppas att de har tagit första steget mot en bättre dialog och demokratiska framsteg med landet. Men EU:s sanktioner mot Zimbabwe kommer inte att lyftas förrän man ser sådana konkreta resultat. Det är beskedet när besöket nu är avslutat.

Som representant för Sverige som är EU:s nuvarande ordförandeland, så var den svenska biståndministern Gunilla Carlsson med på besöket.

– Det här är en av Afrikas tragedier att detta land som skulle kunna vara så rikt skulle kunna göra så mycket bättre. Därför finns det all anledning att engagera oss. Vi kan inte lösa Zimbabwes problem, det måste zimbabwierna själva göra, men kan vi skapa förutsättningar för politisk dialog för demokratisk mognad och ett bra engagemang från grannländerna så har vi varit med och bidragit.

EU-delegationens resa i helgen var möjlig tack vare att Zimbabwes samlingsregering, började sitt samarbete i februari. Delegationen har visat sitt stöd för premiärminister Morgan Tsvangirai och påpekat för president Robert Mugabe att han inte följer det ingångna avtalet. Och de har tagit emot vittnesmål om hur det politiska våldet har fortsatt.

Under samtalen med Mugabe blev det tydligt att vi har olika syn på vad som kan anses som övergrepp, säger Gunilla Carlsson. Men resan var viktig för att få igång en dialog mellan EU och Zimbabwe.

– Sedan tror inte jag man får några snabba resultat, säger Gunilla Carlsson.

Relationerna mellan EU och Zimbabwe har varit frostiga sedan det våldsamma valet år 2002, då EU införde sanktioner i form av reserestriktioner och frysta tillgångar för numera omkring 200 personer som står president Mugabe nära. De anses underminera demokrati, lag och ordning och mänskliga rättigheter.

EU ger inte heller längre något utvecklingsbistånd, utan enbart ett humanitärt bistånd till Zimbabwe. Det uppgår till motsvarande 920 miljoner kronor om året.

Trots att sanktionerna ofta kritiseras för att inte vara verkningsfulla, så anser såväl Mugabe som Zimbabwes grannländer i det så kallade SADC-förbundet att det är dags för EU att lyfta sanktionerna nu, men där säger EU och den svenska biståndsministern Gunilla Carlsson, nej:

– Nu är vi men i en politisk dialog med zimbabwierna för att visa en möjlig väg framåt. Sedan tror jag att de här åtgärderna, eftersom de diskuteras så mycket, irriterar väldigt många i Zanu-PF för närvarande och bara det kan vara en anledning att inte lätta på dem.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".