Mariana Simion Rönngårdh

"En tusenlapp mer skulle göra skillnad"

Studenter med barn har rätt till ett barntillägg men trots det har många föräldrar svårt att få ekonomin att gå ihop. 27-åriga studenten och småbarnsmamman Mariana Simion Rönngårdh är besviken på dagens höjning.

– Det är bra att de höjer men dåligt att de inte höjer bidragsdelen mer. Höjningen skulle ha kommit för länge sen. Vi studenter går back och höjningen av studiemedlet går inte i samma takt som prishöjningar och hyresnivåer, säger Mariana Simion Rönngårdh.

Hon har precis börjat plugga på kandidatprogrammet i datavetenskap på Stockholms universitet efter att ha varit föräldraledig med den ettåriga dottern.

Vad tycker du skulle vara en rimlig höjning?

– En tusenlapp till i månaden där hälften är lån och hälften bidrag, det skulle göra mer markant skillnad. Jag skulle vilja se en förskjutning av studiemedlet mot en större bidragsdel. Om samhället vill ha utbildade invånare bör de vara med och betala, säger Mariana Simion Rönngårdh.

Vad tycker du om höjningen av fribeloppet?

– Det är bra för de som kan jobba men om man som jag går i skolan 40-55 timmar i veckan så har man knappt tid för familjen. För mig blir det en omöjlighet att jobba. Det är upp till varje individ att välja om man hinner jobba men man ska kunna klara sig på studiemedel utan att gå back och utan att behöva äta nudlar varje dag, säger Mariana Simion Rönngårdh.

Eftersom Mariana Simion Rönngårdh och hennes man har barn får de ett barntillägg på en dryg tusenlapp extra i månaden.

– För oss skulle inte det inte funka utan tillägget. Utan det skulle jag inte kunna plugga, säger Mariana Simion Rönngårdh.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".