Plastskor kan vara giftiga enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Mikael Kårelind/Naturskyddsföreningen.

Tungmetaller kan finnas i plastskor

Uppdaterad: 16:56
Hälsofarliga miljögifter går ofta att hitta i plastskor från hela världen, visar en ny undersökning som Naturskyddsföreningen presenterade idag.

Det handlar om ftalater och flera tungmetaller som kan skada både människor och natur.

– Vi hittar välkända gifter som arsenik, kvicksilver och bly, vi hittar mjukgörande kemikalier som kan påverka vår fortplantningsförmåga och som kan skada foster. Det är fullständigt absurt att sådana kemikalier finns i vanliga konsumentprodukter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Sandaler, flip-floptofflor och andra skor i plast. Något som många svenskar använder på fötterna, kanske särskilt under sommarmånaderna.

Förra året importerades plastskor för en miljard kronor. En import som ökat med 55 procent de senaste tio åren, enligt Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har i sin undersökning köpt in och testat 27 par plastskor från flera olika länder, två av paren köptes i Sverige.

Utöver tungmetaller innehöll 17 av de 27 en eller flera ftalater, en kemikalie som mjukar upp plast och där flera typer av de här eftalaterna har klassificerats som fortplantningsstörande.
I djurförsök har de visat sig påverka testiklar, lever och njurar.

Exakt hur farligt detta är för den som haft plastskorna på sig är oklart.

– Vi vet inte hur farligt det är för användaren, hur påverkas man som användare av att gå i skorna när det är sommar och man är varm och man svettas? Man kanske inte har några strumpor på sig. Men risken ökar ju mer man utsätts för kemikalierna, säger Frida Hök, kemikaliehandläggare som lett undersökningen.

I ett par plastsandaler köpta på Eurosko av märket Björn Borg fanns det till exempel i remmen mellan tårna 8,4 procent av ftalaten DBP, som kan ge fosterskador. Tidigare forskning har även pekat på att det kan göra barn allergiska.

Enligt EU:s kemikalieförordning, Reach, har konsumenten laglig rätt att få veta om en produkt innehåller något från den lista över 15 farliga kemikalier, där DBP finns med. Ändå hade Björn Borg vid förfrågan i undersökningen svarat att det inte fanns i deras skor. Ansvarig vid Björn Borg footwear AB, Jan Lanai, ska titta närmare på det hela.

- Vi får titta på om vi ska kalla in dem eller ej, säger Jan Lanai.

Hur skulle du beskriva att kunskapen ser ut kring de här kemikalierna när det gäller era skor?
– Jag tror att kunskapen är väldigt liten. Dels från vårt håll men också branschen som helhet. Vi har nog en del att lära.

– Jag tycker det här visar att det är viktigt att fråga i butiken om det finns farliga kemikalier. Då är företagen skyldiga enligt lag att svara om det finns problemkemikalier eller inte, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Fakta om Naturskyddsföreningens undersökning

* Undersökningen gjordes på 27 par skor i flera olika länder, bland annat i Filippinerna, Indien, Sydafrika, Uganda och Indonesien.

* Många av skorna innehöll tungmetaller som arsenik, kadmium, kobolt, krom, koppar och kvicksilver.

* Naturskyddsföreningens tips till konsumenter är att fråga efter miljömärkta skor.
 
* De uppmanar också konsumenter att gå till skomakaren om de behöver lagas istället för att slänga skorna.

*Undersökningen är gjord i samarbete med organisationerna EcoWaste, Toxics Link, GroundWork, NAPE, Envirocare, Balifokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".