Foto: Pakistan Police/Scanpix

Ghezalis väg till Islamabad

Mehdi Ghezali har i svenska medier blivit känd som Guantánamosvensken efter att ha suttit fängslad på Guantánamobasen i 2,5 år. Han frigavs 2004.

Mehdi Ghezali föddes 1979 i Botkyrka. Hans far är algerier och hans mor finska, och Mehdi har sedan 1998 även algeriskt medborgarskap. Mehdi växte upp i Örebro och uppfostrades som praktiserande muslim, något som då inte var särskilt viktigt för honom. Sin lediga tid la han hellre på fotboll.

Efter att ha tagit studenten 1999 reste Mehdi Ghezali till Algarvekusten i Portugal, där han och hans resekamrat häktades misstänkta för att ha stulit pengar från turister. Mehdi satt inlåst i närmare ett års tid och det var där hans starka intresse för religion väcktes. 

Mehdi släpptes utan rättegång och reste kort efter frigivningen på en pilgrimsfärd till Mecka i Saudiarabien. Han studerade senare islam på Omar Bakris koranskola i London.

Kort efter terrorattackerna mot USA 2001, greps Mehdi Ghezali i Pakistan, nära gränsen till Afghanistan. Han överlämnades till amerikansk militär som förde honom till Guantánamolägret på Kuba.

Det var först efter 11-september-attackerna som Guantánamolägret blev riktigt känt för den breda allmänheten. Efter det USA-ledda kriget mot talibanerna och al-Qaida började lägret användas som fångläger för de som av USA kallas illegala kombattanter.

Kritiken mot lägret har varit massiv och handlar till stor del om att fångarna hålls under grymma och förnedrande förhållanden. Frisläppta fångar har vittnat om misshandel och brutala förhörsmetoder.

USA anklagade då Mehdi Ghezali för att samarbeta med terrorister, men när han släpptes i juli 2004 hade han formellt inte anklagats för något brott. Chefsåklagaren inledde en utredning för att undersöka huruvida Gheazli gjort sig skyldig till brott enligt svensk lag, men den lades ned efter en vecka då brott inte kunde styrkas.

Ghezali hävdade efter hemkomsten att han utsatts för tortyr under tiden i lägret. Han gav 2005 ut boken Fånge på Guantánamo: Mehdi Ghezali berättar tillsammans med journalisten Gösta Hultén.

Under sommaren 2009 reste Mehdi Ghezali enligt uppgift till Mecka i Saudiarabien. Den 28 augusti greps han tillsammans med en grupp på elva utlänningar vid en vägspärr i staden Dera Ghazi Khan i Pakistan. Han har nu förts till Islamabad för förhör.

Den pakistanska polisen misstänker eventuella kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Mehdi Ghezali själv ska i förhör ha sagt att han var i provinsen för att delta i ett legitimt religiöst möte.

Ghezalis familj har anlitat advokaten Peter Althin. Althin var tidigare Mehdi Ghezalis ombud när det gällde frigivningen från Guantánamobasen.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".