1 av 2
Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg får behålla regeringsmakten. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Norges röd-gröna styr i fyra år till

Uppdaterad: 11:23
När 99,9 procent av rösterna i det norska stortingsvalet räknats i natt har regeringskoalitionen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet vunnit en knapp majoritet. Mandatfördelningen är 86 mot 83. Statsminister Jens Stoltenberg utropade sig till valsegrare strax före klockan 01.

Den rödgröna norska regeringen sitter kvar. Det är resultatet av gårdagens Stortingsval. Det var visserligen en knapp seger för det socialdemokratiska Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg och hans regeringskollegor, men den räcker för att behålla makten i ytterligare fyra år.

"Fyra nya år, fyra nya år" skanderar glada arbeiderpartister på valvakan i natt. Partiledaren Jens Stoltenberg och hans koalition har lyckats med det ingen har lyckats med i Norge på mycket länge, att sitta kvar efter ett val.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet får en knapp men fullt tillräcklig majoritet i Stortinget och statsminister Jens Stoltenberg tror att det är regeringens sätt att hantera den ekonomiska krisen som lett till att de får förtroendet att fortsätta.

-Det handlar om att trygga ekonomin och arbetsplatserna i en krävande internationell situation och att förnya, förbättra och förstärka det norska välfärdssamhället, säger Jens Stoltenberg.

Men regeringen har också haft nytta av att den borgerliga oppositionen inte har kunnat enas om ett eget regeringsalternativ. Två partier i det borgerliga blocket vill inte ha med det populistiska Fremskrittspartiet i en regering. Men Fremskrittspartiet som också gick framåt i valet riktar redan blicken mot nästa stortingssval.

– Vi har siktet inställt på valet 2013 och vi har det gärna tillsammans med andra partier men om det behövs så kan vi vinna själva, säger Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen.

Mest illa i stortingsvalet gick för ett av de partier som vägrar samarbeta med Fremskrittspartiet, nämligen det liberala Venstre. Efter ett fullständigt katastrofval där partiet nästan utraderades kommer partiledaren Lars Sponheim att avgå.

– Orsaken till att det har gått dåligt är vi inte har byggt en tillräckligt hög mur mot yttersta högern och Fremskrittspartiet, säger Lars Sponheim.

Christer Fridén, Oslo
christer.friden@sr.se

FAKTA:

Det är första gången på 16 år som en norsk regering sitter kvar efter ett val.

Valdeltagandet (när 425 av 430 kommuner räknats) kl var 73,5 procent.

Partiernas resultat i Stortingsvalet då 99,0 procent räknats.

Arbeiderpartiet
35,5% (+2,8%)   64 mandat

Sosialistisk venstreparti
6,1% (-2,7%)   11 mandat

Senterpartiet
6,2% (-0,2%)   11 mandat

Fremskrittspartiet
22,9% (+0,8%)   41 mandat

Höyre
17,2% (+3,1%)   30 mandat

Kristelig Folkeparti
5,6% (-1,2%)   10 mandat

Venstre
3,8% (-2,1%)   2 mandat

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".