Patrcik Swayze hade en framgångsrik karriär i Hollywood. Mest känd blev han genom succén Dirty Dancing. Foto: Scanpix.

Skådespelaren Patrick Swayze död

Uppdaterad 06:39
Den amerikanske skådespelaren Patrick Swayze avled i natt efter en tids kamp mot cancer. Han blev en av Hollywoods största stjärnor under 1980-talet framförallt för sin roll i filmen "Dirty Dancing".

Med hitlåten "Time of my life" börjar den klassiska slutscenen i filmen "Dirty Dancing" från 1987 där Patrick Swazye spelade dansinstruktören Johnny Castle som tog sig an tonåringen Frances Baby Houseman och lärde henne dansa och oförglömlig kärlek uppstod.

Filmen gjordes med relativ liten budget och det ansvariga filmbolaget var länge mycket tveksam till att den överhuvudtaget skulle ges ut. Men den gjorde enorm succé världen över och är en av de mest sedda filmerna genom alla tider och Patrick Swazye blev tack vare filmen en av de stora filmstjärnorna under 80-talet, för evigt ihågkommen framförallt av en hel generation unga kvinnor.

Han gjorde också stor succé i filmen "Ghost" från 1990.

För två år sedan fick han sin cancerdiagnos och i natt svensk tid avled han i Kalifornien, 57 år gammal. Swazye föddes i Texas, men kom till sedermera till New York och slog igenom som balettdansare, men också på Broadwayscenerna. Därefter tog han sig in i Hollywoodvärlden och med "Dirty Dancing" skrev han alltså för alltid in sig i filmhistorien.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".