Trädplantering på gården Ramsås i Agunnaryd. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

EU-ministrar trädplanterar i Småland

Under ett par dagar pågår ett informellt möte med EU:s jordbruksministrar i Växjö och på den småländska landsbygden. Det handlar om jordbruk och klimat.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson tog bland annat med sig ministrarna till en skogsgård och en ekologisk mjölkgård. Ministrarna fick bland annat hjälpa till att plantera träd.

Det var en bok, en lönn och en björk som ministrarna planterade iförda lånade stövlar på gården Ramsås i Agunnaryd. Jordbruksminister Eskil Erlandsson förklarar varför han vill visa upp en skogsgård och en mjölkgård i innersta Småland för EU-ministrarna.

– Jag vill visa att vi även i den här delen av Europa kan driva framgångsrik verksamhet som ger inkomster till familjer som bor här på gårdarna, säger Eskil Erlandsson.

Temat för det här mötet är jordbruk och klimat, hur stämmer det in på det här?

– I allra högsta grad. Vi har nu tittat på en mjölkgård där man gjort väldigt mycket för att få ner energianvändning och utsläpp från koldioxid från mark och djur, menar jordbruksministern.

Gården Färanäs är en ekologisk mjölkgård utanför Alvesta. Gårdens ägare försöker minimera utsläppen av dikväveoxid, metan och koldioxid genom att odla sina egna fodergrödor, framför allt ärtväxter, som fixerar kväve, säger ägaren Tore Engström.

– Klöver i vallarna och ärter de binder ju kväve från luften så det gör att man slipper köpa det, berättar Tore Engström.

– Man utnyttjar också värmen från mjölken för att värma diskvatten, säger Cecilia Engström.

Jaime Silva, jordbruksminister i Portugal, säger att jordbruket i Portugal är mycket annorlunda än i Sverige - ändå brottas man delvis med samma problem. Och klimateffekten har man redan märkt av.

– Vi brukade ha svår torka i Portugal vart tionde år, nu är det vart fjärde år. Detta är en utmaning för hela Europa, säger Jaime Silva.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".