ACEA:

Flera år tills bilbranschen tillfrisknar

Det kommer att dröja minst fem år innan de europeiska biltillverkarna helt har återhämtat sig från den nuvarande krisen, säger generalsekreteraren för den europeiska branschorganisationen ACEA, Ivan Hodac.

Trots att nybilsförsäljningen i Europa har stigit tre månader i rad är det för tidigt att tala om en verklig återhämtning, enligt Hodac.

I går, tisdag, kom nya siffror från ACEA som visar att både juli och augusti bjöd på ungefär treprocentiga ökningar av antalet sålda nya bilar i Europa, jämfört med samma månader i fjol.

Hela uppgången ligger i länder med omfattande program för att skrota gamla bilar. Till exempel gick den tyska bilförsäljningen upp med 28 procent, medan den fortfarande sjunker i Sverige och framför allt i flera av länderna i Östeuropa och Baltikum.

Bilkrisen är närvarande här vid den stora bilmässan i Frankfurt, och även om botten nu verkar vara nådd så menar Ivan Hodac att det kommer att dröja minst fem år innan de europeiska biltillverkarna åter säljer på samma nivåer som 2007.

Det är Kina och andra tillväxtländer som mest kommer att öka sina köp av europeiska bilar. Enligt ACEA-chefen är det inte säkert att bilförsäljningen i Europa under överskådlig tid alls kommer tillbaka till 2007 års nivå.

Jens Möller
jens.moller@sr.se