Fordonsanalytiker:

"Geely fortfarande intresserat av Volvo"

Uppdaterad: 11:00
Den kinesiska fordonstillverkaren Geely tillbakavisar uppgifterna om att man skulle vara intresserad av Volvo. Enligt företaget kommer de tidigare uttalandena från en vd för ett dotterbolag som inte varit med i beslutsprocessen. Men enligt en bilanalytiker kan det handla om affärstaktik.

Men det hela kan vara ett spel i förhandlingen, säger bilanalytiker Matts Carlsson, vid Göteborg Management Institute.

– Det har gått fram och tillbaka, alltifrån en ren dementi för ett halvår sedan till att man varit mer öppen och visat sitt intresse. Men jag bedömer att de fortfarande är intresserade, säger bilanalytiker Matts Carlsson.

Volvo personvagnars vd Stephen Odell vill inte kommentera uppgifterna om att den kinesiska biltillverkaren Geely tar tillbaka sitt utspel om ett bud på Volvo. Han har noterat de kinesiska tidningsuppgifterna, men säger att han inte fått något besked från ägaren, amerikanska Ford.

I samband med att kinesiska Geely Automobile lämnade sin halvårsrapport i tisdags förra veckan gjorde vd:n klart att de fullt ut ville äga Volvo personvagnar. Dagen efter uttalandet steg aktierna i Geely Automobile Holdings, som är noterat på Hong kong-börsen med tre procent. Men uttalandet för hela bolaget kom från dotterbolagets vd.

Enligt tidningen Dagens Industri ska han enligt moderbolaget aldrig tidigare varit med i processen och aldrig besökt Sverige och Volvo. Och på kinesiska sajter har huvudmän från företaget uttalat att det inte finns information om ett förvärv av Volvo.

Men det kan vara taktiskt att dölja sina mål i en sådan här förhandling, säger Matts Carlsson.

– Att kunderna öppet skulle visa sitt intresse skulle vara otaktiskt, kineserna är kända för att vara duktiga taktiker i den här typen av förhandlingsspel.

Marcus Eriksson
marcus.ericsson@sr.se