Sverige får regionala cancercenter

Tre till fem stora regionala cancercenter i landet planeras runt om i landet. Regeringen kommer att avsätta 227 miljoner kronor under tre år för att förbättra cancervården, säger socialminister Göran Hägglund.

– Vi vet att förekomsten kommer att öka dramatiskt framöver, därför är det väldigt viktigt att vi har en samlad strategi för hur vi ska kunna möta de här sjukdomarna, säger Göran Hägglund.

Först i början av nästa år blir det klart var de regionala cancercentren placeras, men enligt socialminister Göran Hägglund kommer ställets nuvarande kompetens, koppling till universitet, forskning och utbildning bli avgörande.

Till skillnad från barncancervården finns ingen samordning av cancervården för vuxna i Sverige, vilket har lett till att det är stora skillnader i överlevnad beroende var du bor.

– Det här är ett problem som vi brottas med på många områden i svensk sjukvård. Vi har stora skillnader inom regioner men också mellan regioner. Just därför så spelar den här strategin en väldigt stor roll. Lyckas vi få ett enhetligt arbetssätt enligt den bästa kunskap vi har så kommer det att höja nivån i landet och därmed utjämna skillnader och det är förstås väldigt betydelsefullt, säger Göran Hägglund.

Antalet personer som drabbas av cancer kommer att fördubblas de kommande 20 åren. Carsten Rose är verksamhetschef för Onkologi Skåne.

– Ja, tyvärr är det så att en av två svenskar under sin livstid kommer att få en cancerdiagnos. Om vi ska klara den utmaningen och helst minska de siffrorna så måste vi ha ett samlat nationellt grepp. Vi ska också komma ihåg att Sverige som bara har 9,5 miljoner invånare inte kan ha högspecialiserad cancervård i alla delar av landet, säger Carsten Rose.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se