Guldpriset når nya rekordnivåer

Det är snabba svängningar på marknaderna. Knappt har årsdagen av Lehman Brothers-kraschen passerats förrän nya höga nivåer är inom räckhåll för placerarna.

Positiva USA-siffror just i dag, om produktionsökning i augusti, och flera andra indikatorer som visar att den globala återhämtningen efter finanskraschen går snabbare än väntat, gör att börskurserna drar iväg.

På Stockholmsbörsen nådde index årshögsta och uppgången från årsskiftet är nu nästan 40 procent. Börsnedgången hela 2008 blev ju 42 procent.

Börserna är långt fram i konjunktursvängningarna och speglar framtida förväntningar. Ska man tro på marknaderna så är ljusare tider på väg. Men det finns placerare som trots höjt risktagande ändå garderar med kryss också.

Rädslan för inflation när det kanske går för snabbt med återhämtningen gör att dollarn försvagas, i dag neråt 6,90 mot kronan till exempel, och att flykten till säkrare hamnar tilltar.

Sålunda nådde priset på guld ny allra-högsta-nivå i dag. Ett troy ounce, eller ungefär 31 gram, handlades till över 1017 dollar som mest, och passerade det gamla rekordet på 1011 dollar från 17 mars 2008.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se