Svenskar i Pakistan för att träffa Ghezali

Uppdaterad: 09:00
En grupp personer från svensk underrättelsetjänst finns nu i Pakistan för att få veta mer om den gripne Mehdi Ghezalis påstådda terrorsamröre. Nu på morgonen dementerar dock Säpo att man skulle ha skickat personal till Pakistan.

Samtidigt säger den gripna 19-åriga kvinnan i sällskapet att hon varit tvungen att lyda sin mans order och följa med på resan, enligt Ekots källor.

En grupp från Sverige har nu anlänt till pakistanska huvudstaden Islamabad, enligt Ekots källor.

Via svenska ambassaden har de begärt att få träffa Mehdi Ghezali och de andra fängslade svenskarna. De har fått beskedet att de inledningsvis enbart kan räkna med att snart få träffa den 19-åriga kvinnan i sällskapet.

Pakistanska myndigheter anser sig behöva mer tid för att samla bevis mot Ghezali som ska hålla för att åtala honom under landets terrorlagstiftning. De samarbetar nu nära med amerikansk polis för att kartlägga hans kontakter inte bara i Pakistan utan även i Turkiet och Iran, länder han färdades genom innan han greps.

De försöker också utröna vilken roll flera turkiska medborgare i resesällskapet spelade. Ekots källor säger också att flera misstänkta extremister har arresterats, bland annat i Waziristan-regionen, som en direkt följd av information som framkommit i samband med Ghezalis gripande.

Sveriges ambassad fick tidigare i veckan en skriftlig bekräftelse från pakistanska myndigheter på att de fyra svenskarna hålls. Den 19-åriga kvinnan, mamma till ett litet barn, har enligt Ekots källor sagt att hon gjort resan till Pakistan på sin makes order, att det varit hennes plikt att lyda honom. Hon har sagt att hon trodde att det var en legitim religiös färd för att träffa andra fromma muslimer.

Under resans gång har hon sedan fått klart för sig att allt inte stod rätt till men då har det varit omöjligt för henne att resa hem.

Enligt pakistanska myndigheter är det möjligt att kvinnans främsta roll under resan var att avleda misstankar och förhindra att Ghezalis och hans medresenärers fordon stoppades av polis, eftersom traditionen i starkt konservativa delar av Pakistan är att sällskap med kvinnor inte besväras av utomstående.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se