S-kongress kommer att handla om jobben

Jobbfrågan blir det stora ämnet när Socialdemokraterna håller sin partikongress i oktober. Enligt partisekreterare Ibrahim Baylan är det den stigande arbetslösheten och jobbskapande åtgärder som kommer att dominera diskussionen inför nästa års val.

Socialdemokraternas kongress som hålls på Älvsjömässan i Stockholm i slutet av oktober har flest motioner att behandla om jobben, välfärden och skol- och utbildningsfrågor. Partiet misslyckades med jobbpolitiken i förlustvalet 2006, säger Baylan.

– Det är helt uppenbart att vi tappade jobbfrågan och det misstaget gör vi inte om igen.

Skolan kan bli ett hett debattämne enligt Baylan, till exempel hur partiet ska ställa sig till 10-årig grundskola, betygssystemet och friskolor.

Skattefrågan kommer också upp, där har partiet lovat att utjämna skatteskillnaderna mellan pensionärerna och de som arbetar. Dessutom ska villkoren i a-kassan återställas. Förslag som kostar mycket, och som enligt Ibrahim Baylan inte omedelbart kan bli verklighet.

– Vi är väldigt tydliga i förslagen till kongressen att allt det vi gör ska också ske inom ramen för ansvarsfull ekonomisk politik.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se