Jourtelefon för djurägare inrättas

Uppdaterad: 19:23
Regeringen vill inrätta sjukvårdsupplysning för djurägare. Med en särskild jourtelefon ska ägarna lättare kunna komma i kontakt med veterinär.

Det här är viktigt för många djurägare i landet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Vi har drygt en miljon hushåll som har något typ av djur. Ibland blir djuret sjukt, man vet inte vart man ska vända sig och då vill vi att man ska kunna få den rådgivning man behöver för att stilla djurets lidande och den egna oron.

Upplysningen kommer att vara självfinansierad med avgifter som den som ringer betalar. Hur systemet ska se ut, vilket nummer det blir och vilka veterinärer som kopplas till det, utreder nu Jordbruksverket.

Upplysningen är mycket välkommen, tror jordbruksministern. Den som har många djur har säkert många upprättade kontakter med veterinärer, men för de flesta som bara har ett eller två husdjur är det svårare, säger han.

– Speciellt i glesbygd kan det vara svårt att få kontakt med veterinär. Man vet helt enkelt inte vart man ska vända sig den dag som djuret blir sjukt, speciellt om den dagen är en helgdag eller om det är kväll eller natt, säger Eskil Erlandsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se