EU:s ledare eniga om bonustak i banker

Uppdaterad: 04:13
EU:s stats- och regeringschefer är nu överens om att driva krav på förbud mot orimliga bonusavtal, det säger statsminister Fredrik Reinfeldt efter EU-toppmötet i Bryssel som avslutades sent på torsdagen.

EU:s regeringschefer enades om regler som ska göra att bonusar i näringslivet ska kunna krävas tillbaka om företagen går dåligt, att chefsersättningarna måste stå i förhållande till hur det går för företaget och att bonusavtal ska gå att rivas upp.

- Det får vara nog nu, vi måste komma ifrån den nuvarande ersättningskulturen, och som vi ser det så spricker bonusbubblan  nu, förklarade Fredrik Reinfeldt på presskonferensen efter att i går kväll ha lett sitt första EU-toppmöte.

Mötet syftade till att ena EU-länderna inför G20-mötet i Pittsburgh i USA nästa vecka, och EU-länderna är överens om att det behövs strängare krav på finanssektorn. EU-länderna tänker driva på för lagstiftning mot bankbonusar, att överdådiga bonusavtal ska kunna rivas upp och pengar krävas tillbaka om det visar sig att cheferna inte verkat för företagens långsiktigt bästa.

Andra ekonomiska frågor som EU ska driva på G20-mötet är ökade krav på kapitaltäckning hos bankerna samt hur de statliga stödåtgärderna till finanssektorn ska fasas ut nu när konjunkturen börjar vända, så att inte statskassorna står helt tomma när väl krisen är över.

På G20-mötet hoppas EU-länderna också på ett genombrott i klimatfrågan, att USA och andra ska gå med på liknande mål för utsläppsminskning som EU-länderna redan har ålagt sig själva, och EU:s regeringschefer är också överens om att stödja den svenska regeringens förslag att satsa extra pengar till de allra fattigaste länderna i världen, så att även de så snabbt som möjligt ska kunna komma igång med att minska sina utsläpp av växthusgaser.

EU-ländernas stöd är viktigt för Fredrik Reinfeldt när han ska företräda unionen vid G20-mötet nästa vecka.

- Det behövs den typen av förflyttningar. Det behövs ner energi, det behövs mer ledarskap för att röra klimatfrågan, och det kommer jag ha i ryggen med mig när jag åker till Pittsburgh, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se