Oppositionsledarna i Iran attackerade

Uppdaterad: 18:49
Ledarna för oppositionen i Iran attackerades i dag under den årliga Jerusalemdagen i huvudstaden Teheran.

Oppositionen hade uppmanat sina anhängare att vända protesterna mot Israel och president Ahmadinejad i stället. Det ledde till de värsta sammandrabbningarna på flera månader med regimen.

Flera människor skadades och ett tiotals ska ha gripits av säkerhetsstyrkor i dagens oroligheter.

Den förre reformvänlige presidenten Khatami attackerades av en Ahmadinejadtrogen mobb som rev sönder hans kläder och knuffade honom till marken så att han tappade sin turban.

De båda förlorarna i det omtvistade presidentvalet, oppositionsledaren Mir Hussein Moussavi och Mehdi Karoubi tvingades lämna demonstrationerna efter att arga folkmassor kastade sig över deras bilar.

Ögonvittnen berättar om sammandrabbningar där oppositionsdemonstranter kastade sten på säkerhetsstyrkorna och där civilklädd motorcykelburen milis med batong gripit och misshandlat de grönklädda Mousaavianhängarna.

Polisen använde tårgas för att skingra oppositionens demonstranter och att slagsmål utbröt på flera ställen.

Tiotusentals demonstranter har böljat fram på Teherans gator i dag. Jerusalemdagen, då man demonstrerar mot Israel, infaller varje år sista fredagen under fastemånaden Ramadan.

Vid dagens manifestation höll Ahmadinejad ett tal där han upprepade sitt förnekande av förintelsen som han kallade lögn och myt. Han sa att det är en nationell och religiös plikt att konfrontera den sionistiska regimen.

I år följde inte alla demonstranter direktiven. De ropade inte ”Död åt Israel och Död åt USA” - utan en stor del av demonstranterna ropade istället ”Död åt diktatorn”.

Grönklädda Mousavisupporters ropade också: ”Inte Gaza, inte Libanon, bara Iran”. Under flera månader har oppositionen i Iran legat lågt, stukad av massarresteringar, dödande, polisbrutalitet och rättegångar mot politiska fångar.

För första gången sedan i mitten av juli kallade ledarna för oppositionen i dag till protester och tusentals människor trotsade varningarna från Revolutionsgardet och gav sig ut på gatorna för att visa sin gröna färg. 
 

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se