Burmas militärregim försöker rigga val

Nästa år ska Burma hålla val för första gången på nästan 20 år men enligt oppositionen i landet är det ett riggat val som enbart kommer att leda till att militären behåller makten i en civil kostym.

Oppositionspartierna är tveksamma till att ställa upp i valet vilket gjort militärregimen nervös då de vill att valet ska uppfattas som ett demokratiskt val med många partier. Så nu ser regimen till att det bildas nya partier i landet, säger Khin Ohmar som arbetar för projektet "Another development for Burma".

I Burmas nya konstitution är militären redan garanterad en fjärdedel av platserna i parlamentet men nu gör de allt för att kunna behålla den totala makten även efter valet. Genom att till exempel ombilda många olika organisationer till partier som kan ställa upp i valet, säger Khin Ohmar. Hon berättar att de partierna redan nu satt upp valaffischer trots att det ännu inte ens finns något datum för valet.

Khin Ohmar, som fick Anna Lindhstipendiet förra året, är i Stockholm för att berätta om projektets arbete med att försöka förmå de styrande generalerna att ändra konstitutionen så att valet verkligen kan leda till en förändring i Burma. Men lika viktigt i deras arbete är att förbereda landets alla etniska grupper inför ett framtida Burma utan styrande generaler.

Regimen har alltid sagt att Burma kommer att falla ihop i ett kaos om inte militären styr landet med hård hand men faktum är att vi burmeser aldrig fått en chans att leva i vårt land med ett demokratiskt styre, säger Khin Ohmar, som själv bor och verkar från den thailändska gränsstaden Mai Sot. Hon var en av dom som tvingades fly efter studentupproret i Burma 1988.

Genom att få människor i byarna och regionerna att samarbeta kring gemensamma projekt kring hälsa, utbildning och miljö så lär man också ut praktisk demokrati.

Dessa sociala nätverk hoppas man ska förgrena sig över landet och som även om valet genomförs och militären behåller makten i framtiden ska kunna tvinga fram en förändring i landet, säger Khin Ohmar.

– Det spelar ingen roll vad regimen hittar på vi kommer att fortsätta jobba för en riktig förändring i Burma, säger Khin Ohmar.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se