Nytt skattesänkningslöfte från regeringen

Uppdaterad 12:37
Regeringen presenterade i dag det fjärde jobbskatteavdrag som många väntade skulle finnas med i höstens budget. Förslaget innebär skattesänkningar på 252 kronor i månaden för de flesta löntagare.

Men de som tjänar allra minst, till exempel ett vårdbiträde, får nöja sig med en något mindre skattesänkning. Det medger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Fast det är också så att till och med på kronan exakt får metallarbetaren lika stor skattesänkning, 250 kronor i månaden, som direktören i företaget. Det är likadant med sjuksköterskan och läkaren, lika mycket skattesänkning 250 kronor i månaden.

Men den som tjänar allra sämst får mindre?

– Men det är samtidigt så att de har den procentuellt största förändringen, vårdbiträdena. Med det här fjärde jobbskatteavdraget så har vi levererat den tusenlapp som jag utlovade mer i månaden till 99 procent av de som är heltidsarbetande.

Den föreslagna skattesänkningen var väntad och kommer att kosta statskassan 10 miljarder kronor. Men i dag presenterades även en annan satsning. De små företagen ska få sina egenavgifter sänkta med fem procent, något som berör 187 000 företagare. Det kommer att kosta statskassan 1,2 miljarder kronor.

Regeringen har redan flera gånger tidigare redovisat nyheter ur den budget som presenteras i sin helhet på måndag. Enligt regeringens egna beräkningar kommer satsningarna att ge 150 000 jobb på sikt. Hälften av dem ska komma från skattesänkningarna. Och statsministern kommer att argumentera för ännu fler skattesänkningar om han får sitta kvar efter valet.

– Ja, på det sättet att de ger jobb, att det förstärker vanligt folks möjligheter att stå på egna ben och bestämma mer över sitt eget liv.

Så det kommer att bli fler skattesänkningar?

– Ja, jag och moderaterna kommer att tycka att det ska finnas mer. Men vi förenar det med en politik som tar ansvar för hållfasthet i offentliga finanser och som gör viktiga välfärdsinvesteringar i sjukvård, äldreomsorg och i svensk skola, säger Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se