Mer i plånboken för den som har ett jobb

Regeringen lovar nya skattelättnader till alla som har ett arbete. I dag presenterades det fjärde jobbskatteavdraget som innebär skattesänkningar på mellan 200 och 250 kronor i månaden.

Löftet kom på dagen precis ett år innan nästa val. Förutom löften ur den kommande budgeten bjöd man på feststämning och musik på Sergels Torg i Stockholm. Där hade en stor scen byggts upp och mängder av vita och orange ballonger vajade i solskenet, när partiledarna gjorde entré efter dagens presskonferens.

Den föreslagna skattesänkningen var väntad och kommer att kosta statskassan tio miljarder kronor. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att den nya sänkningen tillsammans med tidigare sänkningar får stor betydelse för Sveriges löntagare.

– Med det här fjärde jobbskatteavdraget så har vi levererat den tusenlapp som jag utlovade mer i månaden till 99 procent av de som är heltidsarbetande. 75 procent av dem som är heltidsarbetande har fått mer än 1 500 kronor i månaden.

Men Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros var allt annat än nöjd med dagens besked från regeringen.

– Jag tycker inte att det är en ansvarsfull ekonomisk politik att nu låna pengar till skattesänkningar när vi har mycket stora budgetunderskott, omkring 100 miljarder nästa år.

Blir det inte svårt nästa år att gå till val med skattehöjningar?

– Vi kommer att vara väldigt tydliga med att vanligt folks ekonomi kan man inte hantera vårdslöst på något sätt. Det måste vara sådana steg som gör att alla känner att det här är värt att betala för, att det här går till sjukvård och skola, säger Thomas Östros.

Det fjärde steget i jobbskatteavdraget ska träda i kraft den första januari 2010, och hinner alltså införas före valet.

Enligt regeringen gynnas de som tjänar minst allra mest. Men det är bara om man gör matematiken i procent. I kronor och ören får en undersköterska flera tior mindre i skattesänkning än en metallarbetare, till exempel. Men näringsminister Maud Olofsson vill inte riktigt hålla med om att undersköterskan får mindre.

– Räknar du kronor eller räknar du procent.

Jag handlar för kronor, vad handlar du för?

– Ja, men det är ju så det är. Många kvinnor har i dag låga inkomster. Procentuellt sett så får de lågavlönade mest. Det är en väldigt bra profil på detta. Sedan kan inte jag göra någonting åt att metallare har högre löner, men det är väl någonting för parterna fundera över: Löneskillnaden som finns mellan kvinnor och män, säger Maud Olofsson.

Regeringen presenterade i dag även ett förslag om sänkta egenavgifter för småföretagare. Sänkningen blir på fem procent och kommer att kosta statskassan 1,2 miljarder kronor.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se