Slut med statlig konstnärslön

Regeringen kommer inte att låta några nya konstnärer få så kallad " statlig konstnärslön". Den livslånga inkomstgarantin för vissa kulturarbetare ska avvecklas, skriver Svenska Dagbladet i dag.

En av de om i dag har en sådan här inkomstgaranti är visdiktaren och författaren Alf Hambe i Haverdal.

– Jag blev väldigt glad och stolt för det var en fin utmärkelse helt enkelt och så innebär det faktiskt en form av garanti, säger Alf Hambe.

157 kulturarbetare har i dag så kallad inkomstgaranti på ungefär 214 000 kronor om året. Om personen har egen inkomst minskas den statliga lönen ibland ända ner till noll.

De som har garantin får behålla den, men inga nya ska få den, meddelar regeringen på måndag, skriver Svenska Dagbladet i dag. Istället tillförs en och en halv miljon till stipendier, som kulturarbetarna kan söka.

Alf Hambe fick beslutet om sin garanterade lön för över 20 år sedan. Men det är först de senaste åren som han har börjat får några tusenlappar i månaden nu när han har minskat turnerandet och börjat trappa ner. Men han skriver och komponerar fortfarande och tycker att regeringens besked är tråkigt.

– Jag beklagar alla som nu inte kan få en sådan garanti. Jag vet inte, jag är bara ett stort frågetecken hur motiveringen är, att de helt enkelt avskaffar den här goda saken, säger Alf Hambe.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se