Väljare både för och emot SD i kyrkovalet

Uppdaterad 14:12
I dag hålls kyrkoval. Klockan nio öppnade de cirka 2 300 vallokalerna och det har varit en stor disussion om valdeltagande. I förra valet röstade bara tolv procent av de röstberätttigade.   

I Oscars församling i Stockholm hade många väljare samlats. Först att rösta där var Eva och Gustav Svalling, som var på plats precis när dörrarna slogs upp och kyrkklockorna ringde.

– Jag tycker att vi tillhör generationen som är uppfödd med att får man rösta ska man rösta. Det är en viktig medborgerlig plikt, säger Eva Svalling.

– Jag är emot att det kommer in, låt säga något konstigt parti, som innebär att det blir en stor förändring. I och med att valdeltagandet kanske bara blir tio procent och det kommer många från det partiet hit så får de stor utslagsröst, säger Gustav Svalling.

Är det Sverigedemokraterna du tänker på?

– Ja, precis. Alldeles riktigt så det är därför kommer i alla fall jag att rösta för att de inte ska komma in, säger Gustav Svalling.

– Det är viktigt att det är vettiga människor som styr, för kyrkan är även vårt kulturarv. Det är viktigt att det bevaras, säger Eva Svalling.

Valet gäller till kyrkomötet, stiftet, församlingen och på vissa håll samfällda kyrkofullmäktige.

5,6 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan har rösträtt, valdeltagandet i förra valet var lågt, bara drygt tolv procent röstade. Nytt för i år är att rösträtten sänkts till 16 år- och att det går att personrösta på tre kandidater.

Anna Engquist tvekade innan hon gick till vallokalen idag.

– Jag kanske inte behöver kyrkan så jättemycket i dag för jag är mitt uppe i livet och har inte riktigt plats för den. Men jag vet att jag kommer att behöva den någon gång. Då är jag glad att vi har en kyrka som fungerar, säger Anna Engquist.

Hittar du de valsedlar du vill ha? Ekot ställer frågan till en annan väljare.

– Nej. Jag ska rösta på Sverigedemokraterna och jag hittar inga, svarar mannen.

Jag kommer från Ekot från Sveriges Radio, får jag ställa några frågor?

– Nej.

Ute på gatan står Ulf Eriksson och delar ut valsedlar. Han kandiderar för Socialdemokraterna och hoppas på ett ökat valdeltagande.

– Ja, förhoppningsvis. Det blir spännande att se om det blir över tolv procent. Det har varit större engagemang, tycker jag, och man har utsträckt rösträtten ner till 16 år. Kanske det ger lite utslag, säger Ulf Eriksson.

En annan kandidat är moderaten Anette Lundqvist-Larsson.

– Jag kandiderar här i Oscars församling. Jag sitter också i kyrkomötet och kyrkostyrelsen.

Vad säger du om valdeltagandet hittills?

– Jag tycker det har varit fler än vad jag kanske hade tänkt mig så här tidigt på morgonen.

Är du förhoppningsfull om ett ökat valdeltagande?

– Ja, absolut, säger Anette Lundqvist-Larsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se