Hiv-mannen utlämnas inte till Sverige

Iranska Interpol bekräftar för Ekot att iransk polis har gripit den så kallade hiv-mannen Mehdi Tayeb. Han greps i mitten av augusti och han misstänks i Iran för bland annat förskingring. Mehdi Tayeb kommer dock inte att lämnas ut till Sverige.
Enligt iranska interpol kan en utlämning inte komma i fråga eftersom Tayeb är iransk medborgare. Däremot erbjuder man den svenska åklagaren att låta iransk domstol ta över åtalet mot Tayeb som då skulle kunna dömas enligt iransk lag. I Sverige är han häktad i sin frånvaro misstänkt för grov våldtäkt, försök till grov misshandel och försök till spridande av smitta efter att ha haft oskyddat sex med flera personer. Uppgifterna om gripandet publicerades i onsdags i en iransk dagstidning. Mehdi Tayeb flydde från Sverige för fem år sen och har sedan dess varit internationellt efterlyst av den svenska polisen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista