Kraftig kritik mot Italiens flyktingpolitik

Italien anklagas för att föra en omänsklig flyktingpolitik. Kritiken kommer bland annat från EU-kommissionen, FN:s flyktingorgan UNHCR och människorätts-organisationen Human Rights Watch.

Ett exempel som kritikerna pekar på och som Human Rights Watch tar upp i en skarp rapport som kommer i morgon, måndag, är att regeringen Berlusconi skickar tillbaka invandrare till Libyen, utan att pröva behoven av skydd.

– Vår främsta kritik är att Italien lämpar över kontrollen över invandrarna på någon annan och skickar dem till ett land, Libyen, som misshandlar dem, säger Bill Frelick, författare till rapporten.

I maj skärpte Italien sin invandringspolitik på ett sätt som strider mot Genèvekonventionen. Detta kommer sannolikt att diskuteras i morgon, när EU-ländernas invandringsministrar möts i Bryssel.

Berlusconis högerregering började i maj direktavvisa farkoster, som kommer över Medelhavet med afrikaner och andra invandrare, till Libyen. Tidigare hölls de kvar på ön Lampedusa, och hade chansen att säga: Asyl. Men nu är Lampedusa tomt, hävdar Bill Frelick.

Att avvisas till Libyen innebär oftast att hamna i läger med förfärliga förhållanden, enligt FN.

Samtidigt har Berlusconi gjort det olagligt att hjälpa invandrare, som saknar papper och uppehållstillstånd. Tidigare försökte fiskare att rädda människor, som drev på övergivna farkoster, men inte längre. Häromdagen upptäcktes en båt med 73 döda afrikaner, som flutit omkring i tre veckor i Medelhavet.

Sverige ska som EU-ordförande sy ihop gemensamma flyktingregler inom unionen, men har problem med länder som Italien och även Grekland.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se