Kina pekas ut som köpare av IMF-guld

I fredags lämnade IMF, Internationella Valutafonden, besked att den ska sälja 403 ton guld för att få in pengar som ska gå till de fattiga länderna. Försäljningen väntas ge 13 miljarder dollar, motsvarande 90 miljarder kronor, och nu pekas en intresserad köpare ut.

Det är penningstinna Kina som än så länge inofficiellt anses vara köpare till guldet. Uppgiften kommer från Market News International i Peking i dag.

Kina har ju världens största handelsöverskott och världens största budgetöverskott, och 13 miljarder dollar får väl anses vara bara en munsbit för ett land vars valutareserv i form av dollar och guld och andelar i IMF uppgår till två miljoner miljoner dollar eller 25 procent av väldens samlade reserv.

Eftersom det ändå rör sig om en stor mängd guld väntas kineserna begära rabatt eftersom priset skulle falla om guldet såldes över marknaden.

Den officiella bekräftelsen väntas komma senare men guldaffären illustrerar hur svårt det är för kineserna att hitta lämpliga placeringar för sina rikedomar.

Priset på guld är redan nu högt och pendlar kring 1 000 dollar per uns.

Det var G20-länderna som redan i april beslutade att IMF skulle sälja ut 403 ton eller ungefär 13 procent av fondens tillgångar för att få in pengar och kunna ge förmånliga lånevillkor för de fattigaste länderna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se