Finansminister Anders Borg:

"Arbetslinjen är regeringens politik"

Uppdaterad: 16:14
Sänkta skatter med tio miljarder för dem som arbetar och höjda bidrag till kommunerna var två av huvudnumren när regeringen i dag la fram budgeten för nästa år.

Finansminister Anders Borg menade att regeringen skapar fler jobb med sänkta skatter och hävdar att oppositionens politik med höjda skatter och höjda bidrag förhindrar nya arbetstillfällen.

– I svensk politik har vi två alternativ, arbetslinjen och bidragslinjen. Arbetslinjen är regeringens politik, bidragslinjen är oppositionens, säger Anders Borg.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson höll inte med.

– Jag tycker att det är en väldigt cynisk människosyn som finansministern för fram, att slarvigt kalla en politik för bidragspolitik. Jag tycker att det tål att sägas att när finansministern säger att det ska löna sig att arbeta så betyder det att det ska kosta att vara sjuk och arbetslös, säger Mikaela Valtersson.

Efter debatten försvarade Anders Borg skattesänkningen som det bästa sättet att få folk att jobba mer och därmed bidra till skatteintäkterna.

 – Vår uthållighet i de offentliga finanserna bygger på att fler kommer in, börjar tidigare, jobbar mer och stannar kvar längre. Det finns inget annat sätt att öka arbetsutbudet och sysselsättningen långsiktigt som är mer effektivt än att jobba med jobbavdraget, säger Anders Borg.

Regeringens fjärde sänkning av inkomstskatten tog plats i debatten. Opposition tänker höja skatten om den vinner valet nästa år.

– Det är djupt ansvarslöst att som regeringen nu gör återigen låna mycket stora belopp för att sänka skatten, säger Thomas Östros.

Folkpartiets Carl B Hamilton menar att en höjning av skatten vore ett slag mot alla arbetande.

– Stridsyxorna är vässade för att komma åt dem som bidrar till BNP genom att gå upp på morgonen, lämna på dagis, jobba och slita hela dagen, hämta på dagis och laga mat med hungriga barn kring benen. Det är just dessa 4,2 miljonerna Thomas Östros och vänstertrojkan vill höja skatterna för, säger Carl B Hamilton.

I budgeten föreslår regeringen också en miljard till underhåll av infrastrukturen nästa år, drygt två miljarder till rättsväsendet och 20 000 utbildningsplatser inom komvux och högskola.

Att kommunerna får 10 miljarder extra nästa år är alla positiva till, men beskedet borde ha kommit tidigare, enligt oppositionen.

– Man kan inte hålla på och behandla kommunerna på det här sättet. Ena månaden säger man att det inte blir några pengar alls och en månad senare kommer man med pengar. Sedan vet man att året efter blir det inga pengar alls, säger Ulla Andersson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se