Apotekets styrelse sparkas efter tvist

Uppdaterad: 23:10
Hela styrelsen för statliga Apoteket AB får sparken. Anledningen är att styrelsen vägrat att godkänna nya regler som regeringen vill driva igenom i samband med avregleringen av apoteksmarknaden.

– Vi ansåg inte att vår uppgift i styrelsen var förenlig med den arbetslista och de begränsningar som det här nya direktivet innebar, säger Per Båtelson, ordförande i den avgående apoteksstyrelsen.

– Det är ju därför vi tog ställning mot det, och det är därför vi också nu blir avsatta, säger han.

I slutet av förra veckan kom Apoteket Omstrukturering AB, som tillsatts av regeringen för att leda Apotekets omstrukturering, med nya regler om vad Apoteket får göra i väntan på att nya privata apotek öppnas i Sverige.

De nya reglerna handlar bland annat om begränsade marknadsföringsmöjligheter för Apoteket och att en del projekt läggs på is, däribland det planerade samarbetet med ICA. Och det är förödande, enligt Per Båtelson.

– Jag vet ju att det kommer att innebära dålig stämning bland personalen och ledningen. Men jag är också rädd för att vi inte är lika starka och lika väl representerade i marknaden som vi hade hoppats kunna vara, säger Per Båtelson.

Men att Apoteket skulle förlora i konkurrensstyrka avfärdas av Eva-Britt Gustafsson på Apotekets omstrukturering AB.

– Den enda som kan marknadsföra sina produkter i dag är Apoteket AB, och vi har en ambition att det ska bli en bra konkurrens, och därmed skaffar sig kanske Apoteket en alltför stor fördel innan de andra kan komma in på marknaden, säger Eva-Britt Gustafsson.

I ett pressmeddelande beklagar socialminister Göran Hägglund (KD) att styrelsen inte kunnat acceptera de nya reglerna. Han anser att beslutet att avsätta styrelsen då är rätt.

Men socialdemokraten Ylva Johansson, som är vice ordförande i socialutskottet, tycker att regeringen helt har tappat greppet om avregleringen.

– Apoteket ligger ju direkt under socialdepartementet och regeringen, och här tvingas man nu med kort varsel att avskeda hela styrelsen. Det tyder ju på att man inte har kontroll över vad som sker, säger Ylva Johansson.

En ny styrelse väntas vara utsedd inom de närmaste dagarna.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista