Pakistan

USA vill ha mer information om Ghezali

Det har gått över tre veckor sedan fyra svenskar greps i Pakistan, misstänkta för terrorbrott. Hittills har inga svenska tjänstemän fått träffa någon av de fängslade svenskarna.

Ett skäl till att det dragit ut på tiden att få träffa svenskarna är enligt Ekots källor att myndigheter i Pakistan inte tycker att Sverige delat med sig tillräckligt mycket underrättelser om de gripnas aktiviteter innan de lämnade Sverige.

Enligt Ekots källor väntas ändå svensk personal snart få träffa den 19-åriga kvinnan och hennes tvååriga barn. Det kan ske inom loppet av dagar eller någon vecka. Svensk ambassadpersonal har hittills avvisats när de försökt att besöka henne i fängelset.

Sverige har inte uttryckt samma intresse för att få träffa Mehdi Ghezali och en 28-årig svensk man i sällskapet, fästmannen till 19-åringen.

Gruppen misstänks för att ha varit på väg för att träffa extremister inom pakistanska talibanerna och al-Qaida, och även få utbildning.

Källor säger också att amerikansk underrättelsetjänst starkt intresserat sig för Ghezali efter gripandet i slutet av augusti. Enligt uppgifter till Ekot är amerikansk säkerhetstjänst inte bara på plats, de har också fått förhöra Mehdi Ghezali och spelar en växande roll i utredningen.

Västeuropeiska underrättelseexperter som Ekot har talat med säger att det är helt i linje med hur amerikanerna agerar. De följer upp varje ledtråd som kommer i deras väg, och oavsett vad han anklagas för, är bara det faktum att en före detta Guantánamofånge dyker upp illegalt inrest i Pakistan något amerikanerna lägger stor vikt vid. Det är dessutom potentiellt känsligt inför den amerikanska hemmaopinionen. President Obamas beslut att stänga fånglägret på Kuba är kontroversiellt i USA.

Enligt Ekots källor finns ett starkt amerikanskt tryck om samarbete och tillgång till svensk underrättelseinformation om de misstänktas förehavanden innan de kom till Pakistan.

En handfull svenskar finns nu tillresta i Pakistan för att hantera fallet med sina kolleger inom olika grenar av pakistanska och amerikanska polis- och underrättelsetjänster.

Bland svenskarna finns erfarna personer som genom åren följt Mehdi Ghezali och tidigare ansvarat för känsliga kontakter med andra länder.

Den här gången har de enligt Ekots källor fått höra ilska mot att den före detta så kallade Guantánamo-svensken Ghezali tillåtits att resa iväg en andra gång till Pakistan, för påstådda kontakter med efterlysta extremister - personer vars rörelser pakistanska säkerhetsstyrkor just nu utkämpar ett blodigt krig mot.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se