klimatkonferens i new york

Reinfeldt vill se USA ta klimatledarskap

I dag genomförs ett toppmöte om klimatfrågan i New York. Mötet ses av många som en av de sista möjligheterna att skapa den rätta politiska viljan för att få till ett meningsfullt internationellt miljöavtal i Köpenhamn i december.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas nu att USA och Kina tar rejäla kliv framåt på mötet i New York.

– Det är viktigt vad de säger, förhoppningsvis kan det leda till att vi höjer tempot.

Vad vill du höra från USA:s sida?

– Dels att de visar ett ledarskap med löften om att ta sin del av ansvaret. Men det viktiga är att visa ledarskapet, att ha ett globalt förhållningssätt från Barack Obama. Det är många som lyssnar på honom, det är många som kommer att ställa in sin klimatpolitik lite grann efter hur USA resonerar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Han är i egenskap av EU:s ordförande för tillfället en av inledningstalarna på dagens miljökonferens i New York. Men de viktigaste talarna är utan tvekan USA:s president, Barack Obama, och Kinas president Hu Jintao.

Deras länder är nämligen de som släpper ut överlägset mest växthusgaser och deras exempel när det gäller åtgärder kommer därför att väga tungt.

Enligt uppgifter till olika internationella medier kommer Kina i dag att presentera nya åtgärder när det gäller klimatarbetet. Men Fredrik Reinfeldt medger att klimatförhandlingarna för tillfället går trögt.

– Vi har väldigt mycket utestående i det slutdokument som är tänkt att lägga grunden för decembertoppmötet. Huvudbry nummer ett är ju att reduktionsåtagandena är otillräckliga för att klara tvågradersmålet, säger Fredrik Reinfeldt.

Förutom problemen med att uppfylla målet om att jordens medeltemperatur bara får stiga med högst två grader, så återstår också de svåra diskussionerna om vem som ska betala till exempel utvecklingsländernas kostnader för att ställa om sin produktion till en mer miljövänlig sådan.

Det finns också en oro för att Barack Obama inte kommer att kunna ha en tydlig förhandlingsposition med sig till förhandlingarna, eftersom den amerikanska kongressen förmodligen inte kommer att hinna lagstifta om utsläppsminskningar i USA innan Köpenhamnsmötet.

– Men vi kan förstå det, om det samtidigt med detta uttalas ett politiskt ledarskap som markerar ett ansvar och en ambition, som vi sedan möjligen får diskutera hur det ska komma på plats, säger Fredrik Reinfeldt.

Dallas Burtraw, forskare på det oberoende miljöinstitutet Resources for the Future i Washington, säger att oberoende av om världen uppfattar kongressens bristande aktivitet i frågan som ett stort problem, så kan president Obama ändå peka på en rad åtgärder som USA har genomfört och kommer att genomföra för att minska sina farliga utsläpp.

– Vi har redan börjat den förändringsprocessen i USA, säger Dallas Burtraw.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se