Göran Hägglund om Apoteket:

"Det är stora intressen som står på spel"

Uppdaterad: 12:41
Styrelsen för Apoteket har fått sparken och en ny måste snabbt tillsättas. Men socialminister Göran Hägglund är inte förvånad över konflikten.

– Man kanske inte ska vara så förvånad. Det är stora intressen som står på spel och det är intressen som står mot varandra. För min del gäller det att hela tiden komma ihåg vad som är syftet med omregleringen, nämligen att öppna marknaden för fler aktörer och samtidigt värna statens intresse av att företaget Apoteket AB fungerar vidare, säger Göran Hägglund.

Apotekets styrelse har samma uppdrag som alla företagsstyrelser, att driva bolaget i fråga på bästa sätt för just det företaget.

Samtidigt är regeringens mål att sälja ut ett stort antal apotek till privata intressen.

I fredags eftermiddag fick Apoteket AB nya regler, som bland annat begränsar Apotekets möjlighet att göra reklam.

Då fick styrelsen nog, säger den nu före detta styrelseordföranden i Apoteket, Per Båtelson.

– Som styrelse såg vi ingen möjlighet att fullfölja vår uppgift med de alla de begränsningar som presenterades för oss. Vi fick ett direktiv så sent som för fyra veckor sedan som vi med visst motstånd ändå accepterade. För min del kan jag säga att det här mer eller mindre kom som en blixt från en klar himmel, säger Per Båtelsson.

Omstruktureringsbolaget som sköter avregleringen ska bland annat se till att Apoteket AB inte skaffar sig konkurrensfördelar innan de nya apoteksägarna har fått en chans på marknaden.

Konkurrensverket har i uppdrag att granska hur avregleringen går.

Thomas Ringbom på Konkurrensverket håller med Göran Hägglund och säger att framför allt Apotekets planerade samarbete med Ica skulle kunna ha gett en fördel för Apoteket gentemot de privata bolag som vill köpa apotek.

– Vår uppfattning är, utifrån de synpunkter som vi har fått från olika intressenter, att det inte kan uteslutas att uppgifterna om ett relativt nära förestående samarbete mellan Apoteket AB och Ica kan påverka vissa Apoteksaktörers intresse av att etablera sig på marknaden negativt, säger Thomas Ringbom.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se