Honduras

Brasilien vill ha FN-möte om Honduras

Uppdaterad: 00:29
Brasilien har föreslagit ett extra möte i FN:s säkerhetsråd om situationen i Honduras. Kuppregeringen i Honduras har stängt av vatten och el till Brasiliens ambassad, där den avsatte presidenten Manuel Zelaya befinner sig. Där befinner sig också omkring 300 diplomater, journalister och anhängare till Zelaya, säger en av de instängda enligt AFP. Ögonvittnen beskriver situationen i huvudstaden Tegucigalpa som kaotisk. En kvinna säger att säkerhetsstyrkor gripit hundratals människor.

Den oppositionella Radio Globo rapporterade direkt vid halvsex-tiden på tisdagsmorgonen, lokal tid, när tungt beväpnade soldater och poliser, understödda av pansarbilar och helikoptrar, gick till angrepp mot de anhängare till Manuel Zelaya som trotsat utegångsförbudet och hållit sig kvar utanför den brasilianska ambassaden i Tegucigalpa, där Zelaya befinner sig sedan ett dygn tillbaka.

Under det intensiva skjutandet hamnade flera tårgasbomber inne på det brasilianska ambassadområdet.

Det uppges också att en åttaårig pojke som bodde i ett hus intill ambassaden kvävdes till döds av tårgasen.

Men det förekom också skottlossning. Och en del uppgifter talar om många sårade och till och med döda, men det finns inga möjligheter att bekräfta uppgifterna.

Utegångsförbudet har skrämt folk att hålla sig inomhus. Journalister, både utländska och inhemska, har drivits bort från ambassadområdet.

Radio Globo, den enda radio som haft en direktbevakning av utvecklingen kring Zelayas överaskande återkomst och som har en journalist inne på den brasilianska ambassaden, släcks ner gång på gång.

Men när attacken utanför ambassaden pågick fungerade radion och Manuel Zelaya passade på att uppmana sina anhängare att ändå fortsätta att försöka ta sig till brasilianska ambassaden.

Men det är lättare sagt än gjort. Under natten fastnade tusentals människor i militärens vägblockader när dom var på väg till Tegucigalpa.

Kuppregeringen tycks ha bestämt sig för hårda tag och att alls röra sig på Tegucigalpas gator har blivit farligt.

Människor som grips förs nu till den stora fotbollsstadion Chochi Sosa, vilket för tankarna till Chile efter kuppen då Santiagos idrottsanläggningar förvandlades till koncentrationsläger.

I en intervju med den venezolanska tv-kanalen Telesur sa Manuel Zelaya på tisdagseftermiddagen att han var rädd för att militär och polis ska försöka ta sig in i ambassaden i syfte att gripa honom.

De senaste uppgifterna talar om att maskerade militärer har ockuperat ett grannhus till ambassaden vilket har tolkats som förberedelse för ett sådant angrepp.

Brasiliens president Lula da Silva har uppmanat kuppregeringen att inleda förhandlingar. Han sa till journalister i New York att Brasilien har gjort vad varje demokratiskt land skulle ha gjort, när man tillät Zelaya att ta sig till Brasiliens ambassad i Tegucigalpa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se