FN:s klimatmöte

Inget genombrott i klimatförhandlingarna

Uppdaterad: 22:05
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att varken Kina eller USA kom med tillräckligt klara besked på FN-toppmötet om miljön i dag, och det blev inget genombrott för de internationella förhandlingarna om klimatet.

– Det är ju inte nya typer av besked som ger oss lösningen i Köpenhamn, säger Fredrik Reinfeldt.

Och Obama då, där kom det inte fram mycket konkret vad jag hörde i alla fall. Hörde du något?

– Han nämnde inga nya konkreta förslag eller delar i den amerikanska politiken. Det vi saknar är mer tydliga målformuleringar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju investerat mycket politisk prestige för att under det svenska ordförandeskapet i EU få till ett nytt internationellt klimatavtal i Köpenhamn i december.

Men efter dagens ganska ljumma och ickekonkreta tal från USA och Kina är ett avtal i nuläget långt borta.

USA:s president Obama kom till exempel inte med några nya löften om amerikanska klimatåtgärder, men underströk ändå att USA vill vara med och påverka i de här frågorna.

Kinas president Hu Jintao presenterade visserligen några mindre kinesiska åtgärder i klimatpolitiken, men sammantaget är det inte nog, säger Fredrik Reinfeldt.

– Sedan är inte det här svaret som är tillräckligt för att få ett avtal i Köpenhamn men vi vet att det är en tuff väg. I mitt tal så säger jag att jag är väldigt oroad för att det här går i baklås, att inte processen går framåt. Vi var tydliga med att nu måste ledarna världen över ta sitt ansvar för att höja tempot, säger Fredrik Reinfeldt.


Daniel Alling, på FN:s klimatmöte i New York
daniel.alling@sr.se