FN:s klimatmöte

Forskare tror inte på klimatavtal i år

Kina och Japan kom med någorlunda konkreta löften till FN:s klimattoppmöte i New York i går. Men klimatforskaren Björn-Ola Linnér tror inte att klimatavtalet blir klart i december.

De två asiatiska jättarnas utspel har rört om i förhandlingarna kring ett nytt klimatavtal, säger Björn-Ola Linnér.

– Kinas utfästelse att markant minska andelen utsläpp i förhållande till BNP-tillväxten, det var kanske vad som krävdes för att hålla liv i förhandlingarna, säger Björn-Ola Linnér.

– Nu vill Barack Obamas sändebud i klimatfrågor att Kina preciserar vad det innebär i siffror, och så tror jag att man kommer att fortsätta känna varandra på pulsen inför Köpenhamn. Så på så sätt så var det väl ett litet steg. Åtminstone så avstannar inte processen, säger han.

Kinas president Hu Jintao kom med flera konkreta besked i går, när cirka 100 av världens ledare samlades för att ge klimatförhandlingarna en skjuts framåt.

Även Japans nye premiärminister Yukio Hatoyama kom med ett konkret löfte: att skära ned på utsläppen med 25 procent till 2020.

Johan Rockström på Stockholm Environment Institute tycker att Kina visade i går att det tar klimatutmaningen på allvar. Han ser också mötet i FN som en liten framgång. Men det är långt ifrån vad som behövs. Johan Rockström såg i går inga tecken på att det blir ett klimatavtal i Köpenhamn i december.

– Läget är fortfarande väldigt prekärt. Det är ytterst osäkert om vi får något avtal värt namnet i Köpenhamn. Ur den aspekten har vi antagligen inte rört oss speciellt långt från dödläge, säger Johan Rockström.

Inte heller Björn-Ola Linnér tror att det blir ett klimatavtal i december.

– Jag tror att antingen så får vi ett ramavtal, så får man sedan fylla det med innehåll mer konkret, eller så blir det en uppföljning, ett Köpenhamn del två.

Finns det risk för att det blir totalt fiasko, inte ens ett ramavtal?

– Det gör det ju absolut. Men då tror jag att fiaskot blir tidsbegränsat. Jag tror att vi i alla fall inom nästa år i så fall kommer att ha ett avtal i hamn, säger Björn-Ola Linnér, klimatforskare vid Linköpings universitet.


Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se