Olika syn på var helikoptrar kan skyddas

Uppdaterad 08:04
Polisen, som ännu inte har någon misstänkt för det stora rånet i Västberga i går, får stark kritik för att rånarna lyckades stoppa polisens helikoptrar i samband med rånet. Och nu kommer krav på åtgärder för att höja säkerheten både från polis och politiker.

Rikspolischefen Bengt Svenson vill ha en permanent bas för polishelikoptrarna på Berga i Haninge, som polisen tidigare delat med försvaret.

– Jag skulle gärna se att vi fick möjlighet att komma tillbaka till Berga. Då har vi en skyddad plats och det är också en plats som är godkänd för flygverksamhet.

Rånet av G4S säkerhetsdepå i Västberga i går morse kunde fullföljas eftersom rånarna lyckades stoppa polisens helikoptrar. Någon eller några tog sig in i helikopterbasen Myttinge på Värmdö och placerade en sprängladdning där. 

Det har påtalats flera säkerhetsbrister när det gäller just Myttinge som helikopterbas. Sedan 2002, då basen i Tullinge förstördes i en brand har Stockholmspolisen sökt ny plats, men de kommuner som varit aktuella har sagt nej.

En intern rapport om polisens helikopterverksamhet kritiserade i juni förra året säkerheten vid Myttinge. Kristina Alvendal, moderat ordförande i Stockholms polisstyrelse är även hon bekymrad över hur helikoptrarna bevakats.

– Problemet har väl blivit väldigt akut just nu i samband med att det faktiskt är uppenbart för oss alla att polisens helikoptrar kan vara utsatta för sabotage. Därför är det ju viktigt nu att hitta en plats som är säker. Jag menar ju att Bromma flygplats kan vara en sådan plats med tanke på att där fins det en väl utbyggd säkerhetsorganisation redan i dag och det är en plats som ligger centralt i Stockholms län, säger Kristina Alvendal.

I dag fortsätter jakten på rånarna, men ännu har polisen ingen misstänkt. Två män  frihetsberövades i samband med polisens spaningar och förhörts under gårdagen.

Men åklagare Leif Görtz som leder förundersökningen poängterar att de inte har någon direkt koppling till rånet, och en av männen släpptes i går kväll. Ännu finns heller inga klara uppgifter om hur mycket pengar som rånarna har kommit över.

Samtidigt menar Rikspolischefen Bengt Svenson att gårdagens rån visar hur bra polisens arbete mot den grova brottsligheten ändå är.

– De spektakulära sätten att begå brotten är ett tecken på att vi ändå har ökat säkerheten enormt.

Men visst är det ett problem att luftrummet kan användas av kriminella utan att någon kan hindra dem?

– Ja, visst är det så. Men så enkelt är det ju inte. Vi har ju våra helikoptrar. Vi kan aldrig gripa någon som flyger, däremot kan vi gripa någon när vi vet var de har landat.

Men helikoptrarna var satta ur spel?

– Precis som jag säger, den här gången gick det inte.

Varför kan det inte bli likadant nästa gång då?

– Därför att nu måste säkerheten ökas. Och vi måste naturligtvis, sett utifrån det som har hänt, rent temporärt också oavsett vad, ha en säkrare placering av våra helikoptrar, säger Rikspolischef Bengt Svenson.

Enligt Tommy Hydfors, biträdande Rikskriminalchef, finns det runt 600 kriminella i Sverige med kopplingar till rånverksamhet. Det är en grupp som polisen har bra koll på, och han ser ljust på deras möjligheter att få fast rånarna.

– Vår underrättelsetjänst har en rätt bra bild av hur de här agerar. Jag är övertygad om att vi kommer att lösa det här. Uppklarningsprocenten i den här typen av rån är hög och jag tror att vi kommer att lösa det här, säger Tommy Hydfors.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se