Ikeas Sverigeförsäljning sämre än väntad

Också möbeljätten Ikea märker av krisen. Under det senaste räkenskapsåret som slutade 31:a augusti sålde Ikea för drygt 12 miljarder kronor i Sverige. Det är sämre än väntat, enligt Ikeas Sverigechef Jeanette Söderberg.

Men hur stor vinst det blev för Ikea får vi inte veta, inte heller hur marginalerna har förändrats. Ikea är ju ett hemlighetsfullt företag. Men Jeanette Söderberg berättar att året gick sämre än vad de själva räknat med.

– Det gick något sämre än vad vi hade hoppats på . Försäljningsutvecklingen har inte varit lika stark som vi hade hoppats på, men den har fortfarande varit bra utifrån omständigheterna.

Jeanette Söderberg säger att företaget ser över sina kostnader det vill säga minska dem. Det kan innebära uppsägningar att folk får lämna sina jobb, men det är inte aktuellt i Sverige just nu, enligt Jeanette Söderberg. I Ikeas globala verksamhet har 5 000 jobb försvunnit under året.

Så sent som i går berättade Ikea om planerna på ett nytt varuhus i Borlänge. Men så här långt har möbeljätten bara köpt marken. I en närmare framtid - nu inför hösten och vintern - så säger Jeanette Söderberg att hon är försiktigt optimistisk.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Stefan Ubbesen, SR Dalarna
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".