Ännu inga gripna för helikopterrånet

En massiv polisinsats söker fortfarande efter de misstänkta gärningsmännen och man har också kontaktat polis utomlands.

– Vi skickar den information vi har och om det är speciella frågor vi vill ha svar på så riktar vi oss till enskilda polisorganisationer i andra länder, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman

Trots ett massivt sökande är de misstänkta gärningsmännen fortfarande på fri fot.

Polisen i Sverige har nu kontaktat både Interpool och Europool för att få hjälp av polis utomlands i sökandet.

Samtidigt fortsätter de tekniska undersökningarna, bland annat sökandet efter dna-spår som hårstrån eller saliv i den flykthelikopter som hittades i Arninge. Enligt Ulf Göranzon är det av vikt att rånarna inte satte helikopterns i brand.

– När man bränner saker så förstör man inte minst dna-spåren så det är viktigt att den är intakt, säger Ulf Göranzon.

Det pågår också analyser av andra spår som hittades i terrängen vid helikoptern. Och man följer också upp de över 300 tips som kommit in.

– Det är naturligtvis en hel del iakttagelser kring helikopterns rörelser och andra saker som de har uppmärksammat och tror kan vara relevanta, säger Ulf Göranzon.

Att de lyckades ta sig från brottsplatsen, lämna helikoptern och ta sig därifrån, vilket betydelse har det för er möjlighet att hitta dem?

– Det är nog inte avgörande på något sätt. Endera så sker ett gripande nästan omedelbart i samband med de här brotten eller är det ett utredningsskede som så småningom med teknisk bevisning och annan information binder de här vid brottet, säger Ulf Göranzon.

Det här var första gången som rånare använde helikopter för att komma åt en värdedepå i Sverige. I ett rån mot en pengadepå i Akalla 2005 använde rånarna en hjullastare för att ta sig in i lokalen.

Utvecklingen gör att värdebolagen tillsammans med polis måste fortsätta att titta på nya scenarier, säger Stefan Rydholm säkerhetschef på värdebolaget Panaxia.

– Man måste göra en omvärldsanalys tillsammans med polisen, vad är nästa steg de kriminella tar. Nu använder man helikopter vilket man aldrig tidigare har gjort, säger Stefan Rydholm.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se