"Vissa vill tjäna lite extra pengar"

Medan polisen arbetar med att hitta gärningsmännen och säkra bevis så försöker Svensk Handel få fram information om rånet, bland annat med hjälp av den undre världen.

– Vi har, precis som polisen, informatörer som informerar. Det är så i den kriminella världen att vissa vill tjäna lite extra pengar på att lämna ut uppgifter om kompisar och vad de håller på med och vissa läcker för att de är avundsjuka. Ibland vill de inte läcka till polisen för att de inte tycker att det är rätt utan vill i istället läcka till den som blir drabbad. De informationskanalerna har vi och vi jobbar ständigt med för att försöka ligga så nära brottsligheten som möjligt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varför vänder de sig just till er?

– Det finns ofta skäl till varför man inte vill gå till polisen, man är rädd. Om man går till polisen så vet man det kommer att kontrolleras vem man är, man kommer in i spaningsregister och sådant, man kanske inte vill det. Det har också tyvärr varit så vid några tillfällen att polisen har läckt och det får förödande konsekvenser om de får reda någon går och tjallar till polisen. Allt vi får reda på lämnar vi till polisen, säger Dick Malmlund.

Om de här grovt kriminella personerna så lämnar ni de uppgifterna vidare till polisen?

– Det är inte säkert att vi alltid berättar vem det är men vi berättar alltid det de säger, säger Dick Malmlund.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se