Polishelikoptrar kommer flyttas till Berga

Uppdaterad: 18:01
Justitieminister Beatrice Ask bedömer att Stockholmpolisens helikoptrar kommer att placeras på basen i Berga i Haninge. Hon bedömer också att värdedepåer i framtiden kommer att bli så kallade skyddsobjekt.

– Det är en lång lidandets historia sedan försvaret bestämde att man inte fick vara kvar på Berga och sedan har frågan hanterats på olika sätt. Rikspolischefen var väldigt tydlig med att han ser att i ett någorlunda kort perspektiv så är lösningen en placering på Berga den bästa. Det är klart att får vi in helikoptrarna där det var tidigare så var det bättre bevakning och det vore bra, säger Beatrice Ask.

Så då blir det så?

– Ja, det är min bedömning att det är möjligt, säger Beatrice Ask.

Rikspolischef Bengt Svenson tycker inte att det är acceptabelt att polisen inte har kunnat skydda sina helikoptrar bättre på den tillfälliga basen i Myttinge på Värmdö, där rånarna enkelt kunde sätta polisens helikoptrar ur spel med en bombattrapp.

– För mig får det här aldrig, aldrig hända en gång till. Utan att de mer eller mindre bombar det ställe där vi har dem. Förvaringen nu är oerhört viktig nu utifrån det som har hänt och det får aldrig hända igen på det här sättet.

Så vad kommer du att göra nu?

– Vi måste se om vi kan lösa det här på kort sikt på något sätt. Och den långsiktiga lösningen måste finnas inom en snar framtid. Då pratar jag om att till årsskiftet måste vi veta var vi ska ha våra helikoptrar.

Hur pinsamt är det här för polisen?

– Jag tycker att det här är pinsamt. Jag tycker att det här är genant. Vi borde ha varit bättre, säger rikspolischef Bengt Svenson.

Med stöd av justitieministern lär helikoptrarna snart vara på plats i Berga igen.

Samtidigt har det funnits kritik mot att regeringens förslag om att värdedepåer ska bli klassade som skyddsobjekt dragit ut på tiden.

Att klassas som skyddsobjekt innebär att skyddsföretag får större befogenheter. Bland annat kan de ingripa utan brottsmisstanke, till exempel mota bort folk som inte bör vara där, införa fotoförbud, ha kameraövervakning och annat.

– Alla önskar väl att det här redan hade varit åtgärdat, säger Beatrice Ask.

Vad hade det inneburit för rånet i Västberga?

– Det är omöjligt att säga men det är klart att om man höjer skyddsnivån och säkerheten så minskar möjligheterna för kriminella att angripa. Det kunde ha hjälpt, säger Beatrice Ask.

Så du menar att vi i januari får höra att värdedepåer kommer att bli skyddsobjekt?

– Ja, det är min bedömning, säger Beatrice Ask.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se