Polisen kontrollerar gränserna i rånarjakt

Svensk polis har vänt sig utomlands för att få hjälp i jakten på rånarna. Men det är inte säkert att rånarna lämnat landet och fortfarande pågår ett aktivt sökande också här.  

– Vi jobbar med en intensifierad kontroll längs våra gränser och vi har fortfarande polispersonal utplacerad som aktivt letar efter sådant som kan vara intressant på olika platser i Stockholm. Det är en del av den idé vi har kring hur vi ska hitta de här personerna, säger polisens presstalesman Ulf Göranzon.

Samtidigt håller polisen på att gå igenom de flera hundra tips från allmänheten som kommit in. De fortsätter också den tekniska undersökningen, bland annat söker de dna-spår som hår eller saliv i den helikopter som hittades i Arninge i går.

Trots polisens omfattande spaningsarbete har ännu ingen person gripits misstänkta för inblandning i rånet.

Att de lyckades ta sig från brottsplatsen, lämna helikoptern och ta sig därifrån, vilket betydelse har det för er möjlighet att hitta dem?

– Det är nog inte avgörande på något sätt. Endera så sker ett gripande nästan omedelbart i samband med de här brotten eller är det ett utredningsskede som så småningom med teknisk bevisning och annan information binder de här vid brottet, säger Ulf Göranzon.

Den svenska polisen har nu alltså tagit kontakt med både Interpol och Europol i spaningsarbetet.

– För oss är det naturligtvis också viktigt att ställa frågan utomlands så att vi också har den grunden att stå på men de stora tunga rånen som har skett i Sverige har i många sammanhang haft ett svenskt ursprung, säger Ulf Göranzon.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se