God affär att investera i forskning

Den största forskningsinvesteringen hittills i svensk historia, 15 miljarder kronor för materialforskningsanläggningen ESS i Lund, är en mycket god affär och det utan att räkna med de väntade uppfinningarna.

– Jag kan säga att det är, från svensk synpunkt, en väldigt god affär. För varje miljon som vi och danskarna investerar i den här anläggningen så får vi mer än en miljon tillbaka av investeringspengarna. Och tittar vi sedan på driftskostnaderna över 40 år, som är de stora kostnaderna, så för varje miljon som vi stoppar in så kommer det åtta, nio miljoner tillbaka. Det finns ingen annan investering på det här området som ger så god ekonomi som detta, säger Allan Larsson, regeringens samordnare för ESS.

Det är nu klart att tolv länder står bakom ESS-satsningen. Norden och Baltikum betalar hälften av kostnaderna och de övriga europeiska länderna står för resten.

Därför inleds nu i oktober det man kallar teknikutvecklingsarbetet, själva designen av anläggning. Om två år inleds byggandet av supermikroskopet, partikelacceleratorn, som kommer täcka ytan motsvarande en 18-håls golfbana och locka tusentals forskare från hela världen till Lund.

Närmsta granne blir ett annat supermikroskop och jätteinvestering, Max IV-labbet, som börjar byggas redan nästa år.

Enligt Allan Larsson kommer också små företag få ett lyft och dra nytta av investeringarna, som till exempel Erik Olssons Mekaniska Verkstad i Tollarp med 40 anställda som gjort delar till en annan partikelaccelerator i Lund, Max III. Och det har man gjort så bra att man fått leverera till liknande anläggningar i Oxford och Zurich.

– Så de är nu världsledande på det här området. Det är den här typen av effekter som man kommer att få när man tänjer gränserna som vetenskapen gör. Gör någonting som aldrig har gjorts tidigare. Då ska man upp på en ny nivå och de företag som kan klara det, de får en konkurrensfördel, säger Allan Larsson.

ESS-anläggningen skall först och främst användas till fyra forskningsområden: Material, miljö, medicin och mat. Men enligt Allan Larsson tillkommer saker man inte tänkt på eller räknat med.

– När man byggde Lunds tekniska högskola på 60-talet så tänkte man sig att utbilda civilingenjörer. Men på köpet fick man mobiltelefoni, Ericsson och 5 000 personer i ett världsledande företag. Sådana saker kan man inte förutse och planera. De uppstår om det är goda förutsättningar, säger Allan Larsson, regeringens samordnare för ESS.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se