Socialdemokraterna självkritiska i analys

I dag presenterar Socialdemokraterna sin egen analys av EU-valet i somras, då partiet gjorde sitt sämsta resultat på många år. Och partiet är självkritiskt i sin analys.

– För ett parti som brukar samla 35-40 procent av väljarna så är det ett dåligt valresultat. Det säger vi rakt ut i valanalysen, säger Tomas Eneroth som gjort utredningen.

Vad var det som gick snett?

– Framförallt att vi inte fullt ut gjort hemläxan efter valet 2006. Vi har stärkt vår position i jobbfrågan, den hemläxan är färdig. Men vi har inte fullt ut lyckas vinna storstadsbornas hjärtan när det gäller att övertyga om att vi också har svaret på storstäderna problem framöver.

Resultatet i EU-valet blev 24,41 procent för Socialdemokraterna, man får gå tillbaka till ett landstingsval 1912 för att hitta ett så dåligt val för partiet.

I vanliga fall skulle nog Socialdemokraterna tillsätta en större utredning i ett sådant läge, men eftersom det är riksdagsval nästa år så kunde analysen inte vänta.

Tomas Eneroth säger i dag att partiet har misslyckats med att nå storstadsväljarna och även ungdomarna.

Radikala storstadsungdomar har röstat på Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet eller på Piratpartiet. Åtgärderna går alla ut på att bättre nå väljarna med sitt budskap.

Det kommer att bli mer fokus på storstäderna inom socialdemokratin framöver, och fler välkända kandidater.

Men enligt Tomas Eneroth måste man också konstatera att just EU-valet behandlas styvmoderligt, av både av väljarna och av partierna.

– Jag tror att både Socialdemokraterna och Moderaterna gjorde ett misstag i EU-valet, och det var att man i för stor utsträckning fokuserade på valet 2010 istället för att ta EU-valet på det allvar som man ska ta.  

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se